Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Ökad risk för cyberattacker – var vaksam och källkritisk

Högskolan vill uppmana alla studenter att vara extra vaksamma mot cyberattacker. Det förändrade säkerhetsläget i Europa ökar risken för cyberattacker mot svenska myndigheter, såsom högskolor och universitet.

Vanliga former av cyberattacker är överbelastningsattacker som iscensätts utifrån. Det förekommer också utpressningsattacker som bygger på att bedragare tar sig in i organisationens system genom exempelvis mejl.

Högskolan uppmanar därför alla studenter att vara uppmärksamma mot lösenordsfiske via e-post, så kallad phishing. Det sker ofta med hjälp av bluffmejl. Bedragarna kan ta sig in i organisationen om du klickar på länkarna i phishing-mejlen. Har du fått ett mejl som verkar konstigt, släng det!

Var källkritisk

När behovet av information är stort och flödet av nyheter uppdateras dygnet runt ökar försöken att sprida falsk information och rykten. Var uppmärksam på felaktig information och sprid den inte vidare. Var källkritisk och innan du delar något vidare på sociala medier - fundera gärna på vem som ligger bakom informationen, vem som tjänar på att den sprids vidare och vad den syftar till.

På krisinformation.se hittar du samlad och bekräftad information från svenska myndigheter och organisationer.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, msb.se - kan du läsa om hur du kan agera källkritiskt.

Skapad: 2022-03-08