Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Studentbostad

Egen lägenhet, rum i studentkorridor eller kanske dela lägenhet med en kompis? Bo i centrala Skövde, lite utanför eller i en annan kommun? Det finns flera alternativ och huvudsaken är att du trivs. Oavsett vad du föredrar är det viktigt att du börjar leta lägenhet så snart du kan.

Skrapan i perspektiv vid D-huset

Var ska jag börja?

Inför terminsstart är det många som letar efter bostad. Var därför ute i god tid! Det är också viktigt att vara aktiv, till exempel genom att ställa dig i Studentbostadskön och kontakta andra bostadsbolag och privata hyresvärdar.

Varning! Det kan förekomma bedrägerier på internet. Studenter luras att hyra lägenheter som inte finns. Logga aldrig in på din bank eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppmaning av någon annan! Var extra uppmärksam! Lägenhetsbedrägeri | Polismyndigheten (polisen.se)

Sök studentbostad hos Skövdebostäder

Högskolan äger inga bostäder och kan därför inte hjälpa dig att ordna studentboendet. Det är det kommunala bolaget Skövdebostäder som har studentbostäderna och där bör du sätta upp dig i den särskilda studentbostadskön så snart du vet att du vill studera i Skövde.

Studentbostadskö hos Skövdebostäder

Varje ködag ger en poäng och kötiden/poängen är viktig när bostäderna förmedlas. Du måste ha en aktiv intresseanmälan i kön för att få erbjudande om bostad, men du kan inte få kontrakt förrän du är antagen till studier vid Högskolan i Skövde. Det finns fler studenter än bostäder, räkna med att du behöver köa ett tag innan du kan få ett erbjudande.

Andra bostadsalternativ

Om du inte vill bo i studentbostad, eller inte har tillräckligt med kötid för att få erbjudande, finns det såklart alternativ. Det finns ett flertal andra bostadsbolag och fastighetsägare i Skövde att vända sig till. Kommunen har länkat till en mängd privata bostadsbolag på www.skovde.se/bygga-bo/fastighetsbolag.

Privatpersoner som vill hyra ut rum och lägenheter hittar du på olika bosajter, liksom på Högskolans lista över lediga privata bostäder (his.se).

Orter nära Skövde

Det är också enkelt att ta sig till Skövde från flera kommuner i närheten. Kommuner som ligger inom 20 minuters tåg/bussavstånd är Tibro, Falköping, Stenstorp och Töreboda. På www.vasttrafik.se kan du kolla tidtabeller, priser och hur lång tid det tar att ta sig mellan platserna. Högskolan ligger bara ett par minuter från Resecentrum i Skövde.

Vad är en studentbostad?

Det finns några skillnader mellan en vanlig hyresrätt och en studentbostad. Dels finns studentbostäderna i lite olika former, från rum med delat kök till egen lägenhet, och dels måste du studera för att få hyra en studentbostad. Alla studentbostäder hos Skövdebostäder är direktuppkopplade till SHS (Studentnätet Högskolan Skövde) med undantag av Gamla skolan.

Hos Skövdebostäder gäller 10-månadershyra, alltså att du betalar hyra under tio av årets tolv månader. Det kan vara bra att ta med i beräkningen när du jämför kostnaden för olika boendealternativ. 

Uppdaterad: 2023-07-11 12:40:42
Skapad: 2020-01-29

Kontakt

Behöver du tips om att hitta boende? Eller undrar hur det funkar att bo lite utanför stan? Vi svarar på frågor om studentboende i och i närheten av Skövde.

E-post: bostadsformedling@his.se

Telefon: 0500-448600 (Måndag-fredag kl 10-12)

Besök: Hus E, våning 2 på Campus