Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Studieteknik

Det är stor skillnad att läsa på högskola jämfört med att läsa på gymnasiet. På högskolan förväntas du ta ett större eget ansvar och planera både din tid och dina studier. Vi är många som vet hur det är att börja läsa strax innan en tenta. Det blir stressigt, magen knyter sig och många tankar far runt i huvudet. Inget att rekommendera. Därför är en bra studieteknik viktig för att du ska få din studietid att fungera så bra som möjligt.

Trappa med förbipasserande student nedanför.

Allt syns inte på schemat

Studier på heltid motsvarar en 40-timmars arbetsvecka. Tycker du att ditt schema ser luftigt ut med bara en handfull föreläsningar och andra schemalagda aktiviteter per vecka? Tänk då på att det bara är en liten del av högskolestudierna som syns på schemat.

På högskolan är det upp till dig att planera och genomföra dina studier på egen hand. Det kräver självdisciplin, koncentration och motivation. Det är därför viktigt att göra en studieplanering och fundera över vilken studieteknik som passar dig.

I din planering kan du börja med att lägga in tider för tentamen, föreläsningar och grupparbeten. Därefter behöver du bestämma hur långt du ska hinna i din kurslitteratur under en vecka.

Viktigt med balans i livet

Det är viktigt att du inser att ditt liv är en helhet och att studier inte är allt. Du måste hitta en balans mellan dina studier på högskolan och ditt vanliga sociala liv.

Här kan du få hjälp

Om du vill ha hjälp med att planera dina studier kontakta studievägledningen. På Högskolan i Skövde finns även Studieverkstan som är en resurs för alla studenter. Här kan du få många tips och råd kring bland annat skrivprocessen och hur du ska ange referenser.

Högskolan har även en kurs i studieteknik. I kursen får du testa hur du lär dig att hitta den studieteknik som passar dig bäst. Studietips brukar handla om studiemiljö, tystnad/ljud, belysning, ordning, understrykningar, repetition och liknande frågor. Hur detta ska fungera för dig är något som du själv måste komma på.

Några allmänna råd om studieteknik

  • Gå igenom materialet före föreläsningen/lektionen. Det är då både lättare att hänga med på föreläsningen/lektionen och att ställa frågor
  • Anteckna under föreläsningen. Hitta en nivå som är lagom, du ska inte skriva ner allt. Läs igenom/renskriv anteckningarna direkt efteråt. Repetition är bra
  • Stryk under lagom mycket
  • Ha för vana att alltid studera på samma ställe, vid samma tidpunkt varje dag. Studera minst 1-2 timmar per tillfälle och glöm inte att ta små pauser emellanåt
  • Planera dina studier så att du inte studerar ostrukturerat
  • Gör egna frågor på texten
  • Diskutera svåra avsnitt med dina kamrater
  • Tänk på helheten. Tappa inte bort dig i detaljerna.

Tips på hur du lär dig en text

  • Skumma igenom texten
  • Gå igenom texten noggrant och stryk under det viktiga
  • Gör en egen sammanfattning av texten
  • Gå tillbaka och se om du missat något viktigt i din sammanfattning
  • Om du gjort detta ordentligt räcker det ofta med att läsa din egen sammanfattning inför tentan
Uppdaterad: 2024-05-20 13:14:52
Skapad: 2019-10-23