Checklista för blivande studenter
Information om när ditt program startar hittar du på programsidorna.
13 steg för att bli student
-
Antagningsbesked 1 inför höstterminen 2024 publiceras någon gång under dagen 11 juli, på antagning.se. Logga in på ditt konto för att se om du har blivit antagen eller reservplacerad.
Tacka ja till de alternativ du vill ha kvar senast 19 juli. Du förlorar din plats på den eller de alternativ du inte aktivt har tackat ja till. Läs gärna om prioriteringsordning, på antagning.se, innan du tackar ja till en reservplats på en anmälan som har högre prioritet än anmälan du blivit antagen på.
Du behöver inte tacka ja efter andra urvalet (antagningsbesked 2, 25 juli).
Blir du antagen efter andra urvalet följer du de instruktioner du får i samband med antagningsbeskedet.
-
När du är antagen till en kurs eller program på Högskolan i Skövde får du ett e-postutskick från oss, någon dag efter informationen från antagning.se. Vi använder samma e-postadress som du har angivit på antagning.se.
Efter andra antagningsbeskedet (25 juli) får du ytterligare ett utskick, ett välkomstbrev från oss. Här finns information om saker du behöver veta inför terminsstarten.
Om du inte fått något mejl några veckor före terminsstart, kolla din skräppost så att det inte hamnat där. Hör annars av dig till Högskolan så snabbt som möjligt.
-
När du har blivit antagen på en kurs eller ett program kan du hämta ut och aktivera ditt användarkonto för Högskolan i Skövde. Det behöver du bland annat för att kunna registrera dig i nästa steg. Du måste ange giltiga kontaktuppgifter vid aktivering av ditt konto.
Att skapa kontot kan ta upp till 24 timmar, konton brukar skapas upp runt 12:00 på dagen och det brukar generellt gå att aktivera dem dagen efter att man blivit antagen.
Här finner du en guide för att skapa och aktivera ditt konto.
Användarkontot använder du även i fortsättningen för att komma åt de olika IT-tjänster du behöver som student (studentportal, lärplattform, e-post med flera). Det finns olika sätt att hämta kontot:
- Hämta ut uppgifterna till ditt användarkonto direkt på nätet på sidan konto.his.se
- Om du inte kan hämta ut ditt konto via nätet kan du hämta det hos IT-service Helpdesk (kom ihåg att ta med legitimation).
- Du hittar en hel del IT-relaterad information på sidan med IT-guider, www.his.se/helpit. Där finns det även information om ditt användarkonto.
Om du på grund av tekniska problem inte lyckas skapa ett användarkonto behöver du kontakta IT Helpdesk vid Högskolan i Skövde så fort som möjligt. Du når dem via e-postadress helpdesk@his.se
-
Nästa steg för att bli student på Högskolan tar du genom att registrera dig. Registreringen är obligatorisk. Du förlorar platsen om du missar deadline.
Registreringsperiod för höstterminen 2024: måndag 5 augusti till måndag 12 augusti.
Du registrerar dig på kurser/program här i Studentportalen genom att gå till Kursregistrering och följa instruktionerna. Aktivera ditt användarkonto om du inte redan har gjort det, för att kunna logga in.
Om du är antagen med villkor har du fram till kurs-/programstart för att registrera dig.
Utbildningar med annan registrering
Registreringsprocessen är annorlunda för studenter som är antagna till master-/magisterprogram på engelska via Universityadmissions.se. Se information nedan.
Registrering – master-/magisterprogram på engelska – campus
Är du antagen till ett master-/magisterprogram som ges på campus och på engelska, hittar du information på Registration (his.se/en) om hur du går till väga för att registrera dig. Se under rubriken ”How to register (per category)” och läs informationen under den studentkategori du tillhör. Om du har sökt utbildningen via antagning.se ska du ta del av informationen för denna kategori.
Efter din registrering
När du har registrerat dig försvinner kurserna från registreringssidan. De finns då direkt under den aktuella terminen på Mina studiers startsida. Här hittar du också fakta om kursen, bland annat kursplan och litteraturlista.
-
Program- och kurshemsidor finns på lärplattformen Canvas där du loggar in med dina användaruppgifter. Kurshemsidor publiceras senast vid kursstart, när i tiden beror på den individuella kursens upplägg. Du kan logga in på Canvas från Studentportalen eller direkt via canvas.his.se (inloggningssida).
Canvas är en samarbets- och lärplattform som du behöver för att kunna genomföra dina studier på Högskolan.
Läs mer om lärplattformen Canvas.
Kan du inte komma in på Canvas?
Det kan ta lite tid att få igång allt. Gör därför alla steg noggrant. Vänta med att skicka in ärenden till helpdesk tills du
a) aktiverat konto, och
b) registrerat dig på kurserna, samt
c) låtit ett dygn passera.Kan du fortfarande inte logga in så kan det vara aktuellt att rapportera till helpdesk.
-
I Studentportalen kan du se ditt personliga schema (inloggning krävs), baserat på de kurser du är registrerad på. Vill du se schemat för andra kurser kan du söka ut det via schemasystemet TimeEdit.
-
På Centrala Studiemedelsnämnden (CSN) hittar du information om hur du söker studiemedel.
-
Det är inte möjligt/lämpligt att skriva på ett hyreskontrakt eller tacka ja till en bostad innan man är antagen, men du har en stor fördel om du i god tid har ställt dig i kö hos Skövdebostäder och andra hyresvärdar där man tillämpar kö-system. Det finns flera olika alternativ för dig som ny student att titta på.
Studentlägenheter hos Skövdebostäder
Skövdebostäder har studentlägenheter som är reserverade för studenter vid Högskolan i Skövde. Du kan ställa dig i studentbostadskön hos Skövdebostäder från det år du fyller 18 år och innan du söker utbildning, men du måste vara antagen för att kunna tacka ja till en lägenhet.
För varje dag i studentbostadskön får du en poäng och ju högre poäng desto större chans har du att få en lägenhet. Tänk på att uppdatera din intresseanmälan en gång om året.
Privata fastighetsbolag
Utöver Skövdebostäder så finns det ett flertal fastighetsbolag i Skövde som har hyresrätter. Skövde kommun har länkat till många privata bostadsbolag på skovde.se/bygga-bo/fastighetsbolag. Några av dessa har egna bostadsköer men i många fall behöver du höra av dig till dem direkt och fråga efter lediga bostäder eller anmäla ditt intresse.
Res till och från Skövde
Det är enkelt att ta sig till och från Skövde från flera närliggande kommuner. Högskolan ligger bara ett par minuters promenad från buss- och tågstationen (Resecentrum) så det är enkelt att pendla till och från Högskolan. Kommuner som ligger inom 20 minuters tåg-/bussavstånd är exempelvis Tibro, Falköping och Töreboda. Pendlingsavstånd till Stenstorp är 8 minuter (tåg) och till Skara 30 minuter (buss).
På vasttrafik.se kan du kolla tidtabeller, priser och hur lång tid det tar att ta sig mellan platserna.
Kontakta bostadskoordinator
Kontakta gärna Högskolans bostadskoordinator om du har frågor om boende: bostadsformedling@his.se
Tänk på att svar kan dröja i juli och augusti då många har semester.Läs mer om studentbostäder på his.se.
-
Högskolans system för digitala möten är Zoom. Följ instruktionerna nedan för att komma igång med Zoom. Det är väldigt viktigt att inte kliva in i en gratisversion av Zoom för då missar man de fördelar som vår betalda Zoom ger.
- Förbered dig genom att kolla filmen Introduktion till Zoom (play.his.se)
- Vår ingång heter his-se.zoom.us
- När man går in behöver man i vissa lägen klicka på SSO (single sign on)
- Ange Company domain: his-se (med bindestreck, lätt att missa).
- Ange ditt studentkontonamn och lösenord när du loggar in, till exempel a23jesbe och lösenord
- Hitta hjälpmaterial på support.zoom.us
- Hitta hjälpmaterial på www.his.se/helpit sök på Zoom
- Prova att ha ett testmöte, zoom.us/test är ett ställe som alltid är öppet.
- Installera Zoom på datorn zoom.us/download
- Installera Zoom på mobilen
- Se till att få tillgång till betald licens, och det får man genom att gå in genom Högskolans ingång. Gratislicensen är OK, men lite begränsad. Betald är bättre.
-
Passerkortet används för att komma in i grupprum, data- och labbsalar, till biblioteket vissa tider och till Högskolan utanför kontorstid. Du kan också använda det för att snabbare logga in på Högskolans skrivare/kopiatorer. För att få ut passerkortet behöver du först skriva ut en blankett: logga in på Studentportalen, gå till Min profil. Klicka på länken under Passerkort. Skrivare finns vid passerkortsutlämningen i hus G, men kan skrivas ut på alla skrivare på Högskolan.
Mer information om passerkort och hur du skaffar det.
Hämta ut ditt passerkort i hus G, vån 1 (Passerkortsutlämningen). Kom ihåg att ta med legitimation. OBS Blankett för ansökan finns tillgänglig tidigast 2 veckor innan kurs- eller programstart.
Ordinarie öppettider för Passerkortsutlämning
Måndag–fredag kl. 9:00-9:30, kl. 12:30-13:30
Passerkortsutlämningen har utökade öppettider under introduktionen.
Följande gäller för passerkorten
Passerkortet är personligt. Varken kort eller kod får överlåtas/utlämnas. All inpassering med passerkort i Högskolans lokaler registreras.
Vid inpassering ansvarar kortinnehavaren för att obehöriga inte kommer in i lokalerna.
Förlorar du ditt kort ska du med en gång anmäla det till Passerkortsutlämningen så att kortet kan spärras. I de fall man inte följer föreskrifterna kommer passerkortet att spärras enligt beslut av Högskolan.
Lånekonto på Högskolebiblioteket
Som student på Högskolan i Skövde skaffar du lånekonto genom att logga in på ditt konto i Studentportalen och under Min profil fylla i ansökan om lånekonto: Min Profil i Studentportalen. När du skaffat ett lånekonto kan du låna med personnummer och pinkod i bibliotekets automater. Det går också att lägga till så du kan använda ditt passerkort som lånekort.
-
Under introduktionen får du lära känna både Högskolan, studiemiljön, olika funktioner som du kan få stöd av under studierna – och så klart dina klasskompisar.
Du får också hjälp med praktiska saker, som var du hämtar passerkort, hur det fungerar på biblioteket, guidning på campus, hur IT-systemen fungerar och mycket annat som du behöver veta för att klara dina studier.
-
Torsdag 29 augusti kl 13:00-15:00 smygstartar vi introduktionen för dig som ny student. Kom och träffa olika stödfunktioner online: introansvariga, It-helpdesk, studie- och karriärvägledare, bostadskoordinator med flera, som kommer finnas på plats för att berätta mer om Högskolan och vad som händer under studietiden.
Du får också en visning av våra IT-system så att du är förberedd inför din studiestart, tips och hur råd kring högskolestudier och vilket stöd du kan få under studierna med mera.
Möteslänk: https://his-se.zoom.us/j/64789074169
-
Fredagen 30 augusti kl 13:00-15:30 har vi fysiskt smygstart på Högskolans campus, vid G-husets entré. Passa på att få en visning av vårt vackra campus, en genomgång av lärplattformen och studentportalen, träffa studie- och karriärvägledarna, bostadskoordinatorn, studentkår och faddrar.
Du kan också ordna med ditt passerkort och bibliotekskort och ställa frågor. Skövde kommun bjuder även på ett antal biljetter till Matfestivalen som arrangeras samma dag, passa på att gå dit med dina nya klasskompisar och faddrar.
Skapad: 2019-05-27