Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Examensbevis

När du är klar med dina studier och uppfyller kraven för utbildningen kan du begära att få ut din examen. Ditt examensbevis är ett bevis på att du har tagit examen från högskola eller universitet.

Innehållet i examensbeviset

På examensbeviset står det vilken examen du har, vilka kurser som ingår, betyg på kurserna och vilket datum de avslutades. Examensbeviset är både på engelska och svenska.

Med examensbeviset följer ett Diploma Supplement. Det är en beskrivning på engelska av din utbildning och dess plats i det svenska utbildningssystemet.

Både examensbeviset och Diploma Supplement är gratis.

Hur ansöker jag?

Du ansöker enklast om examensbevis via Ladok.

Du kan också fylla i en ansökningsblankett (pdf) och mejla den som inscannad pdf-fil till examen@his.se.

Vad händer när jag har ansökt?

Din ansökan prövas mot Lokal examensordning vid Högskolan (pdf) för att se om du uppfyller kraven för examen. Om det finns behov av kompletteringar kontaktar vi dig. Om din ansökan inte godkänns får du ett avslag. Avslaget kan överklagas.

När är examensbeviset klart?

Examensbeviset skickas till dig som brev. Tänk därför på att du uppger aktuell adress i din ansökan och kontrollera att adressen stämmer i Studentportalen. Examensbeviset skickas som rekommenderat brev utanför Sverige

Vill du istället hämta ut examensbeviset på Studentservice på Högskolan i Skövde så måste du tala om det i din ansökan. Handläggningstiden för examen varierar över året, men du brukar få den inom två till tre månader.

En viktig värdehandling

Tänk på att ditt examensbevis är en originalhandling som finns i ett enda exemplar. Om det skulle komma bort eller bli förstört, kan du få en kopia av Högskolans arkivexemplar. Så var rädd om ditt examensbevis, eftersom det är en viktig värdehandling.

Dela information om din examen (verifiering)

Om du har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har du möjlighet att dela information om din examen med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare. Det gör du genom att logga in i Ladok för studenter och hämta en kontrollkod som du kan ge vidare till mottagaren. Med hjälp av koden kan mottagaren se uppgifter om vilken examen du har och vilka kurser som ingår.

Läs mer om delning av examen på Ladok.se.

Hur får jag ett kursbevis?

Om du läser en fristående kurs eller en uppdragskurs kan du få ett kursbevis när kursen är avslutad med godkänt resultat.

På kursbeviset står namn, personnummer, kursens benämning, poäng, betyg och betygsdatum. Kursbevisen är på både svenska och engelska. Handläggningstiden är cirka en månad, under förutsättning att alla uppgifter finns i det studieadministrativa systemet (Ladok).

Du beställer ett kursbevis genom att fylla i blanketten Ansökan om kursbevis (pdf) och mejla den till examen@his.se.

Uppdaterad: 2023-02-02 10:56:16
Skapad: 2019-11-27

Examen

Högskolan i Skövde
Box 408
541 28 Skövde
examen@his.se

Vi försöker svara på ditt mejl så fort vi kan men det kan ta upp till två arbetsdagar. Ange gärna ditt namn och personnummer vid första kontakten för snabbare behandling.