Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Examensbevis

När du är klar med dina studier och uppfyller kraven för utbildningen kan du begära att få ut din examen. Ditt examensbevis är ett bevis på att du har tagit examen från högskola eller universitet.

Högskolans examensbevis är digitala

Samtliga examensbevis utfärdas digitalt från och med 1 januari 2024. Detta innebär att du som student själv hämtar hem ditt digitala examensbevis i portalen "Ladok för studenter".

Studenter som får ett digitalt examensbevis kan lätt hämta hem och dela examensbeviset med externa intressenter såsom presumtiva arbetsgivare. Ditt bevis bevaras i ”Ladok för studenter” därför kan du hämta hem det på nytt varje gång du behöver beviset.

Studenter som redan har fått ett fysiskt examensbevis utfärdat innan de digitala examensbevisen började utfärdas kan inte få ut sitt examensbevis digitalt också.

Innehållet i examensbeviset

På examensbeviset står det vilken examen du har, vilka kurser som ingår, betyg på kurserna och vilket datum de avslutades. Examensbeviset är både på engelska och svenska.

Med examensbeviset följer ett Diploma Supplement. Det är en beskrivning på engelska av din utbildning och dess plats i det svenska utbildningssystemet.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om examensbevis via Ladok för studenter. Om du inte längre har något aktivt studentkonto kan du logga in i en begränsad version av Ladok för studenter: Ladok för alumner (länk finns längst ned på inloggningssidan).

Vad händer när jag har ansökt?

Din ansökan prövas mot Lokal examensordning vid Högskolan (pdf) för att se om du uppfyller kraven för examen. Om det finns behov av kompletteringar kontaktar vi dig. Om din ansökan inte godkänns får du ett avslag. Avslaget kan överklagas.

När är examensbeviset klart?

När ditt examensbevis är utfärdat får du en e-post från Ladok till den e-postadress du angett i ”Ladok för studenter”, var därför noga med att kontrollera att e-postadressen stämmer när du ansöker om examensbeviset. I e-posten finns information om hur du går tillväga för att själv hämta ditt digitala examensbevis i portalen "Ladok för studenter".

För att kunna hämta din examen loggar du in med ditt användarkonto på Högskolan.

Om du inte längre har något aktivt studentkonto kan du logga in i en begränsad version av Ladok för studenter: Ladok för alumner (länk finns längst ned på inloggningssidan).

Dela information om din examen (verifiering)

Om du har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har du möjlighet att dela information om din examen med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare. Det gör du genom att logga in i ”Ladok för studenter” och hämta en kontrollkod som du kan ge vidare till mottagaren. Med hjälp av koden kan mottagaren se uppgifter om vilken examen du har och vilka kurser som ingår.

Läs mer om delning av examen (ladok.se).

Hur får jag ett kursbevis?

Om du läser en fristående kurs eller en uppdragskurs kan du få ett kursbevis när kursen är avslutad med godkänt resultat.

På kursbeviset står namn, personnummer, kursens benämning, poäng, betyg och betygsdatum. Kursbevisen är på både svenska och engelska. Handläggningstiden är cirka en månad, under förutsättning att alla uppgifter finns i det studieadministrativa systemet (Ladok).

Du beställer ett kursbevis genom att fylla i blanketten Ansökan om kursbevis (pdf) och mejla den till examen@his.se.

Uppdaterad: 2024-02-08 11:56:25
Skapad: 2019-11-27

Examen

Högskolan i Skövde
Box 408
541 28 Skövde
examen@his.se

Vi försöker svara på ditt mejl så fort vi kan men det kan ta upp till två arbetsdagar. Ange gärna ditt namn och personnummer vid första kontakten för snabbare behandling.