Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Intro till lärplattformen Canvas

Canvas är en samarbets- och lärplattform för både campus- och distansstudier. Canvas är ett webbaserat program, så du har stora möjligheter att arbeta varifrån du vill. Allt du behöver är en internetuppkopplad dator med webbläsare.

I Canvas hittar du kursmaterial, instruktioner, uppgifter, och mycket annat. Det exakta innehållet varierar naturligtvis från kurs till kurs.

Logga in i Canvas

För att komma in i Canvas behöver du ha aktiverat ditt användarkonto vid Högskolan i Skövde och vara registrerad på minst en kurs. Canvas släpper in dig när det har gått ett dygn efter kursregistreringen.

Du hämtar dina användarkontouppgifter via Studentportalen.

Om du redan har ett konto loggar du enkelt in via länken under Mina studier här i Studentportalen, eller direkt via canvas.his.se.

Logga in med extern e-postadress

Om du i stället fått ett konto i Canvas med en extern e-postadress loggar du in via https://his.instructure.com/login/canvas.

Se instruktionsfilm om Canvas för studenter

Kursrummet i Canvas

Så snart du är registrerad på en kurs får du tillgång till kursens sida i Canvas, även kallat kursrum. Alla dina kursrum når du via Kurser i vänstermenyn inne i Canvas. Läraren publicerar normalt sett kursrummet strax innan kursstart. Om kursen börjat och du är registrerad men ändå inte hittar kursrummet rekommenderar vi att du kontaktar kursansvarig lärare.

Varje kursrum har i regel en startsida som presenterar kursen, lärare, läsanvisningar med mera. Många kurser är dessutom uppbyggda kring moduler, vilket är ett sätt för läraren att organisera allt material kring en kurs. En kurs kan till exempel ha en modul per vecka eller moduler som motsvarar olika teman inom kursen.

Meddelanden från lärare i Canvas

Lärare kan skicka meddelanden till dig som student inne i Canvas. Detta görs antingen via verktyget Meddelanden eller via Inkorgen som du hittar i huvudmenyn till vänster. Dessa meddelanden syns alltid här inne i Canvas. Beroende på vilka inställningar du har för ditt konto kan du dessutom få ett mejl eller en notis i Canvasappen i mobilen när du fått ett meddelande. Mer information om inställningar hittar du under rubriken Profil och användarinställningar nedan. Det är viktigt att du håller koll på dessa meddelanden eftersom det för många kurser är lärarens huvudsakliga sätt att kontakta dig som student på kursen.

Nedan listas många vanliga frågor kring Canvas. Behöver du mer hjälp kan du alltid fråga din lärare. Tveka inte heller att använda hjälpfunktionen i Canvas.

Betyg

Ditt betyg på en kurs som du läst hittar du alltid i Studentportalen. I många fall kan du dessutom hitta bedömningen av kursens examinerande uppgifter och feedback inne i Canvas. De syns under menyvalet Omdömen.

Under Omdömen hittar du en sammanställning av hur många poäng du samlat ihop på olika uppgifter i kursen. Ibland presenteras dessa även med en betygsskala, till exempel U, G, eller VG. Dessa omdömen motsvarar inte alltid ditt betyg på kursen. Fråga alltid din lärare om du är osäker på hur poängen och omdömet som presenteras i Canvas ska tolkas, och kontrollera alltid ditt betyg i Studentportalen.

Studentguide

Globalt

Uppgifter

Diskussioner

Personer och grupper

Profil och användarinställningar

Kalender

Datorspecifikationer

Canvas guider på engelska

Canvas guider på engelska är fler och uppdateras bättre de svenska.

Till engelska guider för Canvas

Uppdaterad: 2021-08-17 13:36:12
Skapad: 2020-05-27