Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Om du blir sjuk eller skadar dig under studietiden

Om du behöver kontakt med en läkare, distriktssköterska, sjukgymnast eller annat stöd så vänder du dig till någon av vårdgivarna i samhället. På sidan hittar du olika förslag på funktioner som kan hjälpa dig vidare. Om du är osäker på vart du ska vända dig, hjälper vi på Studenthälsan gärna till.

Sommar med Kampanilen i bakgruden.

Söka vård

Vid sjukdomstillstånd, skada eller frågor som rör medicinering bör du i första hand kontakta din vårdcentral. När vårdcentralen är stängd eller om det inte finns någon ledig telefontid kan du istället ringa 1177, sjukvårdsupplysningen. 

Du kan också besöka 1177 på nätet för mer information.

Studenthälsan kan hjälpa dig i icke akuta frågor när det gäller vilken sjukvårdskontakt som kan vara aktuell.

Vid livshotande sjukdom eller skada ring 112.

Sjukdom under studietiden

När du blir sjuk eller skadar dig och inte kan delta som vanligt i dina studier ska du göra en sjukanmälan till Försäkringskassan. Helst på din första sjukdag. Då kan du få behålla lån och bidrag från CSN under sjukdomsperioden. CSN kan då också ta hänsyn till att du varit sjuk när de prövar dina studieresultat. Tänk på att det krävs läkarintyg om du är sjuk längre än 14 dagar.

Besök Försäkringskassan och CSN för mer information om vad som gäller just vid sjukdom och skada. På Försäkringskassans hemsida kan du också få mer information om vad som gäller vid vård av barn i samband med studier.

Vid examinerande eller obligatoriska i kursmoment, kontakta även kursansvarig.

Olycksfallsförsäkring under studierna

När du studerar på en svensk högskola eller universitet omfattas du av en personskadeförsäkring. Försäkringen gäller om du blir skadad under resa till och från dina studier och under skoltid. Försäkringen är gratis för dig som är student.

Tänk på att försäkringen inte gäller på din fritid och kan därför behöva kompletteras. På Kammarkollegiets hemsida finns mer information. Där kan du också läsa mer om kompletterande försäkring för utländska studenter i Sverige och vad som gäller vid utlandsstudier.

Psykiatri

För psykiska problem som kräver specialistsjukvård kan du kontakta vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen på Skaraborgs sjukhus. På 1177.se hittar du information om öppettider, remisser med mera.

Ungdomsmottagning och barnmorskemottagning

För dig som är under 25 år och har frågor som rör preventivmedel, test för könssjukdomar med mera. Kontakta ungdomsmottagningen i Skövde.

Till barnmorskemottagningen i Skövde kan du också vända dig med frågor om exempelvis preventivmedel och test för könssjukdomar. Det gäller även för dig över 25 år.

Student i Västra Götalandsregionen

Information om bland annat vårdval och sjukvårdsrådgivning för dig som är student hittar du på sidan Student i Västra Götaland.

Uppdaterad: 2023-04-18 17:09:54
Skapad: 2020-03-16

Vid frågor, rådgivning och tidsbokning kontakta oss på telefon eller e-post. Samtal sker endast efter bokning.

E-post: studenthalsan@his.se

Tänk på att inte lämna ut känslig information eller personliga uppgifter via e-post. Du behöver inte uppge varför du önskar boka tid hos oss.