Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Högskolebibliotekets personal tipsar om läsning för lediga dagar

Personalen på Högskolebiblioteket är välbekanta för många studenter på Högskolan. På biblioteket får ni hjälp med allt från boklån till åtkomst av olika databaser. Självklart handlar det mesta om kurslitteratur eller annat studiematerial. Men nu tipsar personalen istället om annan läsning för lediga dagar i sommar.

boktips

Przewalskis häst

av Maja Lunde

Cli-fi* av klass. Här vävs tre berättelser om människor och djur i olika tidslager samman. Zoologen Michail från St. Petersburg som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna vildhästarna, veterinären Karin som på 1990-talet efter Sovjetunionens fall leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna och Eva som 1964 bor med sin dotter på en norsk gård och kämpar för att kunna överleva och stanna trots att världen omkring dem rasar samman på grund av mänsklighetens misstag. Urhästen står i centrum i starka person- och miljöskildringar som tar avstamp i vetenskap och klimatfrågor.
/Annika Eichhorn, bibliotekarie

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

av Björn Natthiko, Caroline Banker och Navid Modiri

Boken handlar om Björn Natthiko Lindeblads livsresa, från ekonom till buddhistisk skogsmunk i Thailand. En lättillgänglig bok fylld med klokskap om hur vi kan bemöta livet. En bok att återkomma till då och då för att påminna sig om att vi inte kan kontrollera allt – att våga släppa taget. Men också för att avdramatisera tankens betydelse: vi har tankar men vi är inte våra tankar, de är inga absoluta sanningar. Passar bäst när du vill stanna upp en stund i tillvaron.
/Sara Sjöström, studiehandledare

Kattöga

av Margaret Atwood

Kvinnlig konstnär återvänder efter många år till barndomsstaden Toronto där hon ska ha en retrospektiv utställning. Minnen av varför hon en gång flydde från staden väcks till liv och temat i hennes konst blir dubbelt tydligt. En stark berättelse om en ung kvinnas väg till konstnärskap, självständighet och mognad – och om barnens värld, ofta dold för de vuxnas insyn.
/Karin Gustavsson, bibliotekarie

Dolce vita confidential

av Shawn Levy

"Fellini, Loren, Pucci, Paparazzi, and the swinging high life of 1950s Rome”  ̶  beskrivningen av en tid och en plats. Och kanske inte enbart av där och då? Alternativ till boken: Fellinis La dolce vita.
/Henrik Levin, bibliotekarie

Svårmodets döttrar

av Anna Laestadius Larsson

I boken följer vi tre generationer kvinnor, mormor Ingeborg, mor Greta och dotter Eva och hur deras liv färgade av blod, svek och lögner griper in i varandra. Ett stycke 1900-talshistoria där man får följa kvinnans resa till allt större självbestämmande och rättigheter över sitt eget liv och kropp och det motstånd det har mött på vägen. En viktig påminnelse att det som vi idag tar som självklart inte var det för speciellt längesedan. 
/Karolina Bruze, bibliotekarie

Sommarboken

av Tove Jansson

I Sommarboken formar Tove Jansson en liten pärla som vuxenförfattare samtidigt som barnets perspektiv är högst påtagligt. En farmor och hennes sondotter ger sig in i existentiella diskussioner och ut på upptäcktsfärder på och från skärgårdsön där sonen/pappan ägnar mycket tid åt sitt arbete. Emellanåt ger sig dock även han i kast med projekt utanför det ordinarie arbetet. Det är svårt att inte känna igen vissa karaktärsdrag från muminfigurerna, men här bli det mer av komplexiteten hos enskilda människor i olika åldrar, inte minst i ett rörande och högst mänskligt samspel mellan den gamla kvinnan och den unga flickan.
/Krister Johannesson, bibliotekarie

Noveller

av Tessa Hadley

Skarpa iakttagelser för sommarens mellanrum. En stund vistas vi i de olika karaktärernas vardag och följer dem genom mer eller mindre dramatiska händelser som på något sätt förändrar tillvaron. Trots det korta formatet kommer vi nära. Det är avskalat och oförutsägbart. Jag läser med stor nyfikenhet på nästa skede.
/Lotta Gustafsson, bibliotekschef

Blå

av Maja Lunde

Två historier i två olika tidsepoker som vävs samman. En ensamstående pappa och hans lilla dotter på flykt undan torka och krig i Sydeuropa på 2040-talet och en norsk pensionerad klimataktivist på jakt efter sitt förflutna i början på 2000-talet. En bok som jag hade med mig i tankarna länge efter att sista sidan var läst. Fem stjärnor av fem!
/Birgit Persson, studiehandledare

*Cli-fi, (förkortning för climate fiction) klimatfiktion – skönlitteratur eller film som tar upp klimatfrågor och människans ansvar för både miljön och den globala uppvärmningen.

Skapad: 2022-07-01