Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Högskoleingenjör

Varmt välkommen till en ingenjörsutbildning på Högskolan i Skövde! Här hittar du information inför studiestarten oavsett vilken inriktning du har valt att söka: Bred ingång, Designingenjör, Maskiningenjör eller Produktionsingenjör.

Registrering

Innan programstarten måste du registrera dig för att behålla din studieplats. Det gör du mellan 5 och 12 augusti. För att kunna registrera dig måste du aktivera ett användarkonto. Detta gör du på konto.his.se.

Vid förhinder

Om du inte har möjlighet att närvara vid programstarten är det mycket viktigt att du meddelar detta till programansvarig via e-post. Utöver detta måste du också registrera dig via Studentportalen senast 12 augusti. Om du inte registrerar dig via Studentportalen mister du din programplats.

Välkomstceremoni på campus Skövde

Måndagen den 2 september från kl 09:00 bjuds det på kaffe och du välkomnas av faddrar innan den gemensamma välkomstceremonin på campusområdet kl 09:30.

Programstart och introduktion

  • Programstarten är måndagen 2 september 2024, kl 10:15-12:00 i G111, hus G.
  • Dagen fortsätter med campusvandring tillsammans med faddrar kl 13:15-15:00.

Programansvarig kommer att ta emot dig och övriga programstudenter vid den första programträffen. Då sker en närvarokontroll samt att du kommer få en del grundläggande information om ditt program, om Högskolan och annan nödvändig praktisk information kring dina studier. På programstarten och under den första introduktionsveckan kommer du också att välkomnas till Högskolan av rektorn och annan personal som kommer finnas som stöd för dig under din studietid. Du kommer också få bekanta dig med de andra programstudenterna och dina programfaddrar.

Din nya utbildning

En ingenjör kan ha väldigt varierande arbetsuppgifter och jobba inom alla möjliga branscher. Våra utbildningar fokuserar på industriell framtagning av produkter. Det är en process som ofta startar med att det finns ett problem, någon har ett behov av en lösning – kanske en produkt som ska lösa ett behov.

Först behöver man då förstå problemet och de behov och förutsättningar som människor kan ha. Sen får man fundera ut hur det skulle kunna lösas. Därefter behöver lösningen optimeras för att hitta det mest lämpade materialet och dimensionerna, och anpassas så att den kan tillverkas i de maskiner som finns, på ett så effektivt sätt som möjligt.

Brett kunnande varvat med spetskompetens

I slutändan kommer det ut en färdig produkt, som sen också ska kunna återvinnas. Ingen kan göra allt, men olika typer av ingenjörer behövs under resan för att lösa alla utmaningar på vägen. Det kräver mycket kommunikation, arbete i grupper med många olika kompetenser och såväl ett brett kunnande som specialkunskaper.

Ingenjörer har en stor påverkan på utvecklingen av ett hållbart samhälle och jobbar inom alla möjliga branscher i världen. Arbetsuppgifter är väldigt varierande där nya utmaningar och problem behöver lösas dagligen. Eftersom många problem är komplexa och svårlöst jobbar ingenjörer oftast i projekt med andra människor och anlitar de sig av olika typ av modeller – bland annat matematiska, (dator)simuleringar och prototyper – som representerar verkligheten på ett förenklat sätt. Ingenjörer tillämpar under problemlösningsprocessen en metodisk blandning av kreativ och analytisk förmåga, som till stor del är baserat på (natur)vetenskapliga principer.

Dokumentation och kommunikation

Under processens gång dokumenteras allt noggrant i form av tekniska ritningar, produkt- och processpecifikationer inklusive berednings- och tillverkningsunderlag.

Sist men inte minst så jobbar ingenjörer ofta mycket med ständigt förbättringsarbete där både produkter och produktionssystem kontinuerligt granskas och förbättras. Olika typer av ingenjörer behövs för att lösa alla utmaningar under hela produktframtagningsprocessen. Eftersom många parter med olika kompetenser är inblandade i processen så krävs förutom specialkunskaper även ett brett kunnande, bra samarbete och tydlig kommunikation. 

De olika programmen

På hemsidan finner du bland annat länk till utbildningsplanen med mera. För att ta del av kursplaner för de specifika kurserna (innehåller bland annat litteraturlistor) så kan du söka på respektive kursnamn eller kurskod i kursplanesöken här på Studentportalen.

Känner du dig osäker på dina matematikfärdigheter inför programstarten?

Under utbildningen kommer du att jobba mycket med matematik. Under första terminen börjar du läsa flera matematikkurser och för en bra start bör du vara förberedd och ha friskat upp dina kunskaper och färdigheter inför terminsstarten.

Kolla upp www.sommarmatte.se

Vi rekommenderar MOOC-kursen Förberedande kurs i matematik som ges av KTH. Har du arbetat igenom den under sommaren har du förberett dig väl för höstens kurser.

Faddrar väntar på dig

Veckan före programstarten kommer du att få ett mejl från studenter på Högskolan, som kommer vara faddrar för dig under introduktionen. Faddrarna kommer informera dig om vart ni ska träffas första dagen, visa runt dig på Högskolan och finnas till hands för dig och hjälpa dig med praktiska frågor.

Studentkåren kommer också att ordna olika sociala aktiviteter under introduktionsveckan som du kan vara med på. Mer information om vad som händer under introduktionen hittar du i Introschemat för HT24.

Frihet under ansvar

Högskolestudier innebär både stor frihet och stort ansvar. Schemat för den lärarledda undervisningen varierar ofta från kurs till kurs och vecka till vecka. Du förväntas planera och lägga upp dina studier, framförallt på icke lärarledd tid, så att den totala studietiden motsvarar ett heltidsarbete. Dina studier och studieresultat vilar mycket på ditt eget ansvar och vi på Högskolan gör vårt bästa för att erbjuda dig god undervisning och en trivsam studieatmosfär för att du ska kunna lyckas och trivas så bra som möjligt med dina studier.

Utanför studierna

Genom att planera din tid bra och förvalta ditt studieansvar så är vi övertygade om att du kommer att uppleva studierna som stimulerande och givande. Aktiviteter utanför högskolestudierna är också viktiga. Som student har du till exempel möjlighet att delta i olika typer av studentföreningar. Genom dessa kan du skapa värdefulla kontakter både för tiden vid Högskolan men också inför framtiden.

Kontakt

Varmt välkommen till Högskolan i Skövde!

programansvariga.ing@his.se
0500-44 80 00

Bred ingång: Niclas Strand
Designingenjör: Nathanaël Kuipers
Maskiningenjör: Niclas Strand
Produktionsingenjör: Miranda Kedbäck

Uppdaterad: 2024-06-26 11:15:40
Skapad: 2020-07-07

Tips!

Svar på allmänna frågor kring att vara ny student på Högskolan i Skövde hittar du lättast på student.his.se/ny-student, där finns även en bra checklista för blivande studenter. När du hämtat ut ditt konto så kan du se schema och kursplaner på student.his.se, i kursplanerna kan du se eventuell litteratur som du behöver inskaffa. 

Hitta rätt på campus

Osäker på var du ska gå vid programstarten? Hitta rätt med vår campuskarta över högskoleområdet!