Studera med stöd

Stöd efter behov
Du som har en funktionsnedsättning har rätt att få det stöd du har behov av. Din diagnos avgör alltså inte vilket stöd du får, utan det utgår alltid från dina behov.
Stödet ska kompensera för de svårigheter som nedsättningen kan innebära i dina studier. Du kan till exempel få anteckningshjälp, mentorsstöd och anpassningar vid tentor. Om du behöver tillgång till inläst kurslitteratur (his.se) vänder du dig direkt till Högskolans bibliotek.
Om du är tillfälligt sjuk eller skadad
Du kan inte få pedagogiskt stöd vid en tillfällig skada eller sjukdom, eftersom det inte är en funktionsnedsättning enligt diskrimineringslagen.
Om du exempelvis bryter ett ben eller måste opereras under din utbildning, kontaktar du dina lärare på institutionen. De svarar på frågor om hur du kan få stöd. Detta gäller också om din graviditet skulle påverka dina studier.
Så ansöker du om riktat pedagogiskt stöd
Ansökan om riktat pedagogiskt stöd gör du via www.nais.uhr.se. Du måste även ladda upp ett intyg som visar att du har en varaktig funktionsnedsättning.
Skicka in din ansökan så fort som möjligt efter att du tackat ja till din utbildning vid Högskolan i Skövde. När ansökan är inskickad kommer du få träffa en av samordnarna för att diskutera dina studier och vilket stöd du har behov av.
Du får ett beslut
Efter några veckor kommer du att få ett beviljande eller ett avslag om stöd. Om du beviljas riktat pedagogiskt stöd framgår det i beslutet vilka stödåtgärder och/eller rekommendationer som är aktuella. Allt stöd är individuellt anpassat och gäller för en bestämd tidsperiod. Ett avslag motiveras skriftligt och kan överklagas.
Om du vill överklaga beslutet
Beslut som strider mot diskrimineringsförbudet i 1 kap. 4 § 3 i Diskrimineringslagen (2008:576) kan överklagas. Överklagandet ska ha inkommit inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du vill överklaga ett beslut till Överklagandenämnden för Högskolan ska du göra det skriftligt. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som du begär. Det är också viktigt att du motiverar varför denna ändring bör göras. Du skriver under överklagandet och anger din adress, telefonnummer samt e-postadress.
Överklagandet ställs till Överklagandenämnden för Högskolan, men ska lämnas eller skickas till Högskolan i Skövde:
Högskolan i Skövde
541 28 Skövde
E-post: registrator@his.se
Skicka inte känslig information i e-post
Tänk på att du inte ska skicka några känsliga uppgifter eller intyg till oss via e-post. Gör din ansökan om stöd via www.nais.uhr.se
Skapad: 2019-09-18
Kontakt
Samordnare funktionsnedsättning
Samordnarna nås enklast via e-post.
Annica Löf
E-post: riktatstod@his.se
Telefon: 0500-448148
Virpi Westin
E-post: riktatstod@his.se
Telefon: 0500-448096
Ansök om riktat pedagogiskt stöd
- Ansök via www.nais.uhr.se
Filmkanalen Riktat stöd
Besök vår filmkanal på play.his.se för korta instruktioner och stöd kring studier. Här hittar du information om programvaror, ansökan om stöd, tentastöd och hantering av stress. Upptäck till exempel Ally, som kan ge dig texter i Canvas i flera olika tillgängliga format.
Riktlinjer
Övrigt
- Pedagogiska stödinsatser
- Digitala verktyg för dina studier
- Anteckningsstöd
- Mentor
- Ta del av Studentstödets aktiviteter – olika webbinarier under hela året!