Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Reseberättelse från Gresa Shosholli

Mina utlandsstudier i Rockford, Illinois i USA var planerade att pågå under en termin men jag valde att stanna i ett år.

Campus

Jag bodde på campus i vad som kallades ett ”small house”. Ett dubbelrum delade jag med en amerikansk student i min ålder. Hon studerade en liknande utbildning och hjälpte mig med skoluppgifter och förklarade systemet i amerikanska skolor. Min rumskamrat i Rockford var behjälplig i många andra områden som var aktuella när jag kom fram till staden.

Andra människor som fanns tillgängliga vid frågor var personal på Office of the Global Affairs. Varje ”small house” hade en RA (Residence Assistance) som mer än gärna hjälpte till omedelbart ifall ett problem uppstod. Universitetet hade säkerhetsvakter som kunde köra studenter från exempelvis skolans bibliotek till studenternas rum. Skolan hade en väldigt fin natur och tidpunkterna som jag föredrog mest var att gå till föreläsningarna på morgonen. Detta var på grund av den fina miljön på campus.

Maten serverades tre gånger i matsalen och var ”typisk” amerikansk vilket är en av de få klagomålen jag har om min utlandsvistelse.

Kurser

Jag studerade socialpsykologi i Sverige och gick motsvarande kurser i Rockford University. Jag hade cirka fyra kurser per termin och läste sammanlagt 60 högskolepoäng under två terminer. Klassrummen var små och klasserna bestod av ungefär 5 till 30 studenter. Föreläsningarna var obligatoriska.

Skolsystemet skilde sig från Sveriges system. På Rockford University var tentorna mindre omfattande men förekom oftare. Under en termin kunde jag ha cirka fyra småtentor i en kurs istället för en omfattande tenta, som vi vanligtvis har i Sverige. Personligen upplevde jag att det amerikanska skolsystemet var lättare när det gäller att studera och uppnå högre betyg. Jag upplevde även föreläsningarna mindre formella vilket gjorde att studenterna skapade en bra relation till lärarna. Det här kan bero på att klassrummen och antalet studenter var betydligt lägre än i de flesta föreläsningar i Sverige.

Tips om studierna

Ett tips till framtida studenter kan vara att ansöka om förlängd tid till tentor. Som utbytesstudent får man förlängd tid samt ett lexikon till hands. Ett annat tips kan vara att ta hjälp av ”learning center” där en lärare kan rätta stavning i det engelska språket på inlämningar till olika kurser. Läraren kan även utbilda studenter inom bland annat studieteknik som kommer att underlätta studierna.

Rockford

I Rockford är det svårare att ta sig till olika affärer och restauranger utan bil. Skolan har dock anordnat ett system där man kan beställa en specifik taxi och då står skolan för kostnaden. Däremot hade jag många vänner som hade bil och som ofta körde mig till olika platser vid behov.

Den första veckan i Rockford blev vi mottagna oerhört bra. Studenter och personal på universitetet var väldigt hjälpsamma och trevliga. Under introduktionsveckan anordnades en festival med fyrverkerier samt aktiviteter där vi fick lära känna nya vänner. Personligen hade jag ingen hemlängtan under min utlandsvistelse då jag ständigt var sysselsatt med studier eller sociala aktiviteter med andra studenter på campus.

Olika föreningar på universitetet arrangerade aktiviteter för studenterna. Under några tillfällen spelade vi paintball, åkte skidor och besökte vattenparker. Olika tillställningar organiserades av skolan såsom casino night och homecoming som har resulterat i många fina minnen.

I Rockford består en stor andel av befolkningen av människor som har en koppling till Sverige. Många har svenskt påbrå och berättar gärna om hur deras far- och morföräldrar emigrerade till USA. En svensk förening bjöd in mig till en svensk gala där även borgmästaren i Rockford närvarade.

Som en svensk student försökte jag representera Sverige och Skövde på det bästa möjliga sättet. Jag och en annan svensk student höll i ett föredrag på universitetet som handlade om Sverige, Skövde och Högskolan i Skövde. Vi arrangerade även en svensk festival där cirka 300 människor närvarade. Det bjöds på svensk mat, svenska lekar och musik.

Förberedelser

Förberedelserna inför utlandsstudierna var många och ett tips till framtida studenter är att påbörja förberedelserna tidigt. Det gäller ansökan till intagning, SCN och visum. Ett tips är även att söka stipendier vilket kan vara tidskrävande men i slutändan vara väldigt behjälpligt ekonomiskt.

Avslutande råd

Ett avslutande råd är att ha kul och ta vara på varje tillfälle att utvecklas då utlandsstudier är en unik erfarenhet.

Skapad: 2023-01-05

Rockford University

Gresa Shosholli
Utbytesstudent 2014

Partneruniversitet: Go Global!

Tillbaka till databasen med alla universitet.