Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Reseberättelse från Elias Ekekihl

Utbytesstudier vid Rockford University höstterminen 2021

Starten

Hela processen med att genomföra utlandsstudier började tidigt, hur tidigt är inte något jag riktigt minns, men under min tid som programstudent vid Högskolan i Skövde deltog jag på möte där Frida Lindgren samtalade om att vi som studenter vid Högskolan i Skövde har möjlighet att ge oss i väg ut i världen och studera vid partneruniversitet.

Det var även vid detta möte jag fick höra att det skulle bli komplicerat att utföra utlandsstudier inom mitt program vid Högskolan i Skövde, och i stället att det vore bättre att se över om utlandsstudier kunde utföras efter avklarad examen. Vid slutet på min näst sista termin på Högskolan i Skövde valde jag att skicka in min ansökan om utlandsstudier, och fick veta att jag hade blivit nominerad.

Under min sista termin vid Högskolan i Skövde skickades ansökan till Rockford University, och bara ett par veckor senare fick jag mitt antagningsbesked. Vid denna tid hade allt gått väldigt bra, hela processen från att lämna besked till Högskolan i Skövde om att jag var intresserad av utlandsstudier, till att få ett antagningsbesked från Rockford University hade inte kunnat vara lättare utan all den hjälp Frida Lindgren bidragit med.

Visum

Däremot började problem komma när det inte längre fanns hjälp att få från varken Högskolan i Skövde eller Rockford University i och med att USA har som krav att alla studenter behöver ansöka om ett speciellt visum för att kunna utföra studier, något som institutionerna inte har något inflytande vid.

Jag tog kontakt med USA:s ambassad i Stockholm cirka sex månader innan planerad avresa, och fick höra att det inte fanns någon möjlighet att ansöka om visum där, och att jag skulle återkomma vid senare tillfälle, vilket jag gjorde gång på gång, jag fick samma svar under flera månaders tid att det inte fanns tillgängliga tider att ansöka om visum.

Sommaren 2021 hade jag även valt att sommarjobba lite för att underlätta för mina utlandsstudier i och med att jag föreställde mig att det skulle bli extra kostnader, vilket det även blev. I och med att jag valde att sommarjobba hade jag väldigt lite med tid att kolla på andra alternativ med ambassader runt om i Europa.

I juli 2021 lyckades jag boka tid vid USA:s ambassad i Polens huvudstad Warszawa den 9:e augusti vilket var precis när mitt kontrakt för sommarjobb slutat gälla och jag hade möjlighet att åka till Polen för att genomföra min intervju.

Processen var oerhört stressfull och det var väldigt mycket som behövde sammanställas innan jag kunde boka in intervjun på ambassaden, och som sagt var det även väldigt oklart om jag skulle hinna få mitt visum innan min deadline, den 12:e augusti. Efter avklarad intervju fick jag njuta av Polen i två dagar innan ett mejl kommer om att mitt pass fanns att hämta upp vid ett postservicekontor.

Vid detta tillfälle visste jag inte om jag hade fått mitt visum godkänt eller ej, jag hade en dag tillgodo, och det var där och då allt avgjordes. I och med att jag nu skriver denna reserapport så är ju utfallet väldigt självklart, och jag hade fått visum och kunde börja boka flyg till USA.

Resan

Att hitta sista-minuten flyg från Polen var inte lätt, om priserna skulle vara rimliga, de flesta flyg kostade närmare 20 000 kronor enkelväg, vilket kändes hopplöst. Som tur var fick jag hjälp från min familj och vi hittade ett flyg från Polen den 12:e augusti genom Bryssel, Belgien till ett betydligt rimligare pris på 5 000 kronor som jag bokade.

Planet från Polen skulle landa i Belgien och ge mig cirka en timme tillgodo att ta sig till mitt plan till USA, men mitt plan visade sig bli 50 minuter försenat och jag var inte helt säker på om jag skulle hinna med planet, väl i Belgien fick jag springa till den internationella delen av flygplatsen, och mötes där av en kö på vad jag tror var minst 500 personer, och då kändes det verkligen helt hopplöst att jag skulle hinna med planet. Som tur var så fanns det personer som förstod min situation på flygplatsen och jag fick gå före dem. Väl vid gaten så var det helt tomt, planet stod fortfarande på marken, och personalen vid gaten sa att det inte alls var några problem, och att bara 50 personer hade tagit sig ombord på planet och att det var ett hundratals som inte ännu hunnit stiga på, och att vi minst skulle bli en timme försenade.

Innan boarding, så gjordes en säkerhetskontroll och en intervju av alla passagerare vilket tog extremt lång tid, och det resulterade i att vi blev två timmar försenade. Men det kändes extremt bra att äntligen få komma ombord på planet, att vara ett steg närmare USA. Efter nio timmars flygning landade planet på Chicago O'Hare International Airport och var dags att ta sig över nästa hinder, som var gränskontrollen.

Personen som var före mig i kön verkar få besked om att de inte är välkomna in i USA och börjar gråta, och jag fick verkligen en klump i magen innan det var dags för min tur. Allt gick som tur var bra vid gränskontrollen och jag blev insläppt.

Framme i USA

När jag äntligen anlände, välkomnades jag av Rockford University med öppna armar den 12 augusti 2021, vilket kändes bra efter en 11 timmars lång flygresa från Warszawa i Polen och genom Bryssel i Belgien. Jag möttes av två internationella studenter vid Rockford University på flygplatsen, och fick även träffa andra studenter som precis anlänt till USA.

Vi åkte en minibuss till universitet som tog cirka 1,5 timma från flygplatsen. Väl på universitet fick vi skriva på blanketter, och hämta ut nycklar till våra studentboenden som fanns på campus. Vi fick även en rundtur av campus och ett program för introduktionsveckan. Att flyga mellan alla dessa tidszoner var verkligen påfrestande, men det var bara att bita ihop. Introduktionen var fullspäckad, och det var alltid något inplanerat.

Vi fick åka i väg till en nationalpark och se lite av naturen, vi fick även se och höra mer om historien bakom staden Rockford samt universitet. Något som jag verkligen uppskattade var vädret i Rockford, det blev som en extra sommar för mig som arbetat hela svenska sommaren, och till stor del missat den.

Introduktion

Under introduktionen fick vi även delta i ett program som universitet har kallat "Community Friends", där internationella studenter blir anslutna till en amerikansk familj bosatt i Rockford. Jag fick lära känna familjen Mays som består av Jim och Melanie. De välkomnade mig också även med öppna armar, precis som universitetspersonalen, och det var verkligen kul att få lära känna fler personer, även personer som inte arbetade på universitet.

Rockford University

Den 18:e augusti var det dags att bege sig till skolbänken, något som jag inte hade fått göra på mer än ett års tid, det var verkligen något jag såg fram emot, och det var kul att få se andra personer, och studera på skolan i stället för att få göra det hemifrån genom Zoom. Mitt schema bestod av lektioner måndag till torsdag, fredagar var det inte något schemalagt. Studier i USA fungerar väldigt olikt vad vi har hemma i Sverige, och hur det fungerar vid Högskolan i Skövde, föreläsningar var oftast kortare än en timme, och mer eller mindre en hemläxa per tillfälle, vilket för mig kändes extremt mycket, men det blev senare något som man vande sig vid.

Studier i USA kändes generellt väldigt lätt, allt var för mig självklart och det gick väldigt lätt för mig att klara av mina studier, fastän det var mycket att läsa. Jag läste totalt 15 credits, vilket är cirka 37,5 hp under höstterminen.

Boende

Som utbytesstudent vid Rockford University får man bo i studentbostäder på campus, dessa bostäder är inte vad jag skulle vilja påstå i toppskick, de är rätt gamla och slitna, jämför vi med vad vi som studenter har här i Skövde så har vi det verkligen bra, egna lägenheter. Jag fick även dela rum med en annan person, vilket från start kändes kul, men efter en tid blev en påfrestning.

Maten

Mat fick inte lagas i studentbostaden, och vi fick i stället äta vid universitetens cafeteria. Maten tyckte jag från en början var bra, men den blev sämre och sämre dag för dag, och det var en hel del repetition av samma mål vecka för vecka vilket var rätt så tråkigt.

Sammanfattning

I sin helhet hade jag en fantastisk tid i USA, jag fick lära mig av den amerikanska kulturen, fick vara med att anordna events vid universitet, fick lära känna nya personer och bygga kontakter. Om jag fick chansen igen, så skulle jag ta den, det är verkligen inte en upplevelse som jag ångrade, och jag rekommenderar starkt att alla som får chansen bör ta den.

rockford1.jpg

Entré till Rockford University

 

rockford2.jpg

Rockford University Campus, studentbostäder (dorms)

 

rockford3.jpg

Rockford University Campus

 

rockford4.jpg

Rockford University campus hade ofta besök av rådjur

 

rockford5.jpg

Rockford University Campus

 

rockford6.jpg

Rockford University Campus

 

rockford7.jpg

Rockmen Guardians vid Rock River, Rockford.

Skapad: 2022-12-30

Rockford University

Elias Ekekihl
Utbytesstudent HT2021

Partneruniversitet: Go Global!

Tillbaka till databasen med alla universitet.