Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Reseberättelse från Simon Jonasson

Jag har haft turen att under höstterminen 2014 fått möjligheten att åka till City University of Hong Kong, Hongkong (CityU), Kina på en utbytestermin. Högskolan i Skövde gav mig en otrolig gåva när de nominerade mig till att söka en termin utomlands.

Universitetet

CityU är ett förhållandevis litet universitet med kinesiska mått, vilket innebär att det går ungefär 20000 elever på skolan. Årligen kommer ungefär 5000 utbytesstudenter till CityU, vilket gör att skolan är väldigt internationellt präglad. Skolområdet består av tre huvudbyggnader samt en par mindre annex. Det finns även minst 4 restauranger (det är så många jag hittat, men det ryktades att det fanns fler), bibliotek, några studentbutiker samt att de har egen simbassäng och gym. Lokalerna är fräscha och de flesta är väl ventilerade. De enda faciliteterna som jag tycker hade lite låg standard var vissa utav datasalarna men håller man de på de övre våningarna så klarar man sig fint.

Det märktes verkligen att CityU hade ett stort fokus på internationella relationer. Det fanns väldigt mycket utbytesstudenter på skolan och eftersom alla som kommer dit är ute efter att träffa nya människor var det väldigt enkelt att träffa vänner. Det finns även en organisation, kallad International Friends Club (IFC), som arrangerar event för internationella stundeter så det var ingen brist på aktiviteter. Men även utan IFC tror jag att det hade varit lätt att hålla sig sysselsatt, eftersom det fanns så mycket internationella stundeter som arrangerade upptåg.

Jag uppfattade det som att lärarna pratade bra engelska, var mycket samarbetsvilliga och visade stor förståelse om någon utbytesstudent hade svårt att hänga med. Jag fick speciellt god kontakt med Dr Joe Yuen som ansvarade för en AI-kurs som jag läste. Vi kom väldigt bra överens och jag känner att jag fick ut väldigt mycket av våra samtal. De andra lärarna jag hade var även de väldigt hjälpsamma och tillmötesgående.

Kurserna

Kurserna jag läste var bra utformade och genomförda. Det enda som var lite svårt att få grepp om var hur de räknade ut betyg och avgjorde om man blev godkänd på en kurs eller inte. Jag har fortfarande inte full förståelse för hur systemet fungerar men det löste sig i slutändan ändå.

Studentbostäder

Studentbostäderna ligger bara några minuters gångväg från campus. Totalt består studentbostadsområdet av 11 höghus, och totalt bor det uppskattningsvis 2000-3000 elever där. Personligen tycker jag att studentbostäderna fungerade väldigt bra, och det var faktiskt högre standard än jag hade förväntat mig. De olika byggnaderna är uppförda i olika omgångar, så de äldsta hallarna (1-4) lär hålla lägre standard än de nyaste hallarna (10 och 11). Själv bodde jag i hall 6, och delade rum med en student ifrån fastlandet. De flesta studentrum delas utav två personer, och de flesta badrum delas av två studentrum.

Campus

CityUs campus är beläget i centrala Hong Kong, endast 5 minuter med tunnelbanan från Kowloon vilket är ett av de mest tätbefolkade stadsområdena i världen. Åker man någonsin till Hongkong så är Kowloon ett av de områden som man måste besöka, så det är väldigt trevligt att ha så nära till det från skolan. Tvärs över gatan från campus ligger en väldigt stor galleria, så är man inte nöjd med restaurangutbudet på skolan kan man gå fem minuter och hitta ett tiotal till. Gallerian har även en matbutik, egen isrink, en tunnelbanestation, en park samt fler klädbutiker än jag orkade räkna.

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis tycker jag att allt rörande skolan; dess läge, lokaler, lärare och kurser var långt bättre än jag vågat hoppas på. Lägg till att studentbostäderna fungerade väldigt bra och höll god standard, så är det lätt att förstå att jag är otroligt glad över min tid där. Men skolan är långt ifrån det ända som är viktigt när man är på utbytesstudier. Man måste passa på att se sig om och utforska när man är på en så exotisk plats under så lång tid!

Gillar man kultur och natur är Hongkong bland de bästa platserna du kan åka till. Det är svårt att tro men det finns otroligt mycket natur att upptäcka och se. Staden må vara väldigt stor, men den är inklämd på en förhållandevis liten yta och så fort man kommer utanför stadskärnan börjar det snabbt kännas som att vara på landsbygden.

Regionen har även väldigt många små öar, och majoriteten av dem är långt från urbaniserade, vilket gör dem till perfekta endags-utflyktsmål. Jag har inte hållit räkningen på hur mycket tid jag lagt på att vandra runt i alla små byar, i djungeln och på olika berg. En annan väldigt bra sak med Hongkong är dess långa historia. Människor har bott i området i tusentals år, och det finns gott om kulturminnen att besöka. Själv är jag mycket intresserad av att besöka tempel, så jag reste land och rike runt (vilket i och för sig inte är ett överdrivet stort område) för att finna olika små tempel och helgedomar.

En annan sak jag känner jag måste få säga om Hongkong är att det är otroligt roligt att äta mat där. Jag ska erkänna; jag älskar mat. Olika sorter, nya upplevelser, nya smaker. Och jag har ätit så mycket intressant och god mat under mina månader i Hongkong att jag inte kan ge det en rättvis beskrivning. Och det är billigt att äta i Hongkong! Du kan oftast hitta en rejäl måltid för runt 30-40 kronor, om du är villig att äta på de restauranger där lokalbefolkningen äter. Det kan kännas lite osäkert i början, för många restauranger använder plastmöbler, plastmuggar och plasttallrikar, men jag klarade mig utan några problem. Och då var jag allt annat än försiktig med vilka restauranger jag valde att äta på. Det finns så många unika matupplevelser i Hongkong som man måste uppleva om man åker dit! Missa inte att prova Dim Sum, Korean Barbecue, Hotpot, efterrättsrestauranger och om du känner dig vågad: ”stinky tofu”.

De helger jag inte var ute i naturen eller besökte kulturminnen spenderade jag med att resa. Hongkong ligger väldigt bra till, mitt i Sydostasien. Det går otaliga flyg från Hongkong varje dag till Korea, Taiwan, Kina (fastlandet), Japan och så vidare. Själv han jag med att besöka fem andra länder under min tid i Hongkong: Thailand, Taiwan, Syd Korea, Japan och Macau. Det har varit en otroligt häftig upplevelse!

Att åka på utbytesstudier har nog varit det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Jag har otaliga minnen och upplevelser med mig från Hongkong, och det är nästan lite ledsamt att skriva om dem för jag saknar det så mycket. Jag önskar jag kunde förmedla vilken otroligt rolig tid det har varit. Till vem som än läser detta: har du möjligheten att åka på utbytesstudier så hoppas jag att du tar den chansen. Jag vet att det är lite skrämmande och att det känns överväldigande men det ger en minnen och vänner för livet. Det må låta överdrivet när jag skriver detta men jag är övertygad om att jag under resten av mitt liv kommer kunna minnas tillbaka till mina månader i Hongkong, och alltid bli glad när jag gör det.

//Simon Jonasson, 28/4 2015

Skapad: 2023-01-04

City University of Hong Kong

Simon Jonasson
Utbytesstudent HT2014

Partneruniversitet: Go Global!

Tillbaka till databasen med alla universitet.