Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Reseberättelse från Niklas Ölund

Reseberättelse Hong Kong HT2017.

Skolan

Skolan är bra med fräscha klassrum, restauranger, caféer, datasalar med mera. Lärarna är vänliga och samtliga talar engelska. Det finns gym på skolan (krävs ett intyg att du har gymmat innan så be ditt gym hemma skriva ut och skriva under att du har tränat där och ta med ditt kort till HK) och simbassäng om du vill simma längder på morgonen eller bara kyla dig lite. Finns även tennisbanor, pingisbord, paddel och liknande som man kan göra på fritiden. Se till att vara ute i tid om du vill vara med på någon sport eller aktivitet för det kan bli fullt.

Något jag kan rekommendera är att skaffa 6-8 kurser som passar dig (läs igenom noga så de är inom ditt intresse och nivå 2-4, 5-6 får ej läsas av utbytesstudenter) se till så att du i alla fall är accepterad på minst tre inom Computer Science-området då det är ett förkrav). Logga in på skolmejlen redan innan du åker för att få informationen de skickar till dig (du lägger till “-c” efter ditt användarnamn för att logga in på skolmejlen). Anledningen till extrakurser är eftersom att vissa kurser inte kommer att passa dig eller krocka med andra kurser samt annat krångel som kan bidra till att du behöver backup-kurser.

Vissa valde kurser som var enklare för att kunna utforska mer och andra valde kurser som endast hade föreläsningar på måndag/tisdag/onsdag så de fick långhelg varje vecka och kunde resa mer. Kanske inget att rekommendera för den seriöse men möjligheten finns. Tänk på att det finns kurser som har kvällsföreläsningar och på helgerna!

Kursen Managing Software Projects var “enkel” och rolig med en härlig lärare så den kan jag verkligen rekommendera. Annars var Analytics for Financial Services väldigt lärorik och kursen Data-Intensive Computing var aningen svår/avancerad men otroligt intressant. Machine Learning var också RIKTIGT intressant men aningen svår om du inte har koll på algoritmer och är duktig i Python, jag gjorde inte tentan så kuggade kursen men det var en extra kurs jag hade så behövde inte poängen och fokuserade på de andra tentorna istället. Big Data Analytics med Tam Petterson rekommenderar jag ej och föreläsaren var inte den bästa på att förklara och förmedla kunskap även om han verkligen ville och försökte. Vi jobbade med IBM’s SAS program vilket säkert är väldigt bra men enligt mig väldigt komplicerat och svårt att förstå sig på om man inte använt dem innan, vilket de andra hade.

Behöver du tystnad och pluggfokus rekommenderar jag källaren i biblioteket där det är ett litet museum/utställningar och de koreanska plugghästarna hänger. Betygsskalan är A-F men detta spelar ingen roll för oss då de inte översätts och därmed är det bara pass/fail. Detta är en stor fördel för oss, jämfört med Danmark som översätter betygen. Vissa HK locals tycker ej om detta då de vill ha högsta betyg och en som endast behöver klara sig inte är önskvärt att ha i grupparbeten. Men självklart är detta individuellt och påverkade inte oss då vi jobbade hårt och bidrog.

Övrigt

Se till att fråga efter priset på maten om det inte står, speciellt om det är skaldjur. Fick betala 700 kronor för ett rätt jag trodde kostade 65 kronor. Var dock riktigt god krabba! Google translate-appen fungerar om du fotar menyn och markerar en rad som du vill översätta. Detta gäller på små restauranger som ej har engelsk meny. Om du ska nysa eller hosta försök att undvika det eller se till att göra det diskret i ärmen. Detta beror på att de hade sars-utbrott förut samt att luftburna sjukdomar lätt kan sprida sig i HK. Får man en förkylning bör man skaffa munskydd. Något som många har och är helt vanligt där.

Förberedelser

Om du ska ta passfoto i Sverige så kan du passa på att ta med ett 40x50mm då det kommer behövas för att skaffa ett student tåg-kort (finns även att köpa fyra här för 50hkd (50sek) detta hittas nere i MTR-stationen) andra saker som kan vara bra att ta med är solkräm och myggskydd (finns ej i staden men behövs om du ska på äventyr då vissa myggor är giftiga). Jag köpte även två doser av kombinationsvaccin mot hepatit A&B (tas med en månad mellanrum och är billigare än att ta dem det var för sig). Skulle ditt pass vara 6 månader eller yngre är det bra att ta med ditt förra pass då det krävs för att komma in i Kina, detta var något jag och några andra inte tog med och vi blev därmed nekade vid gränsen och fick åka tillbaka. Kunde ansöka om ett kinesiskt visum för en alternativt två vistelser på den kinesiska ambassaden i Hong Kong, vilket jag använde för att besöka Shenzhen (tänkte även besöka Shanghai då jag hörde gott om det men blev ej av på grund av tidsbrist). Ett visum som gäller ett år med två vistelser kostade cirka 500 kronor, kommer ej ihåg vad de andra fick betala vid gränsen.

Ta med badkläder, korta strumpor och tunna kläder för det kommer vara galet varmt. Blir lite svalare i november/december, ungefär som svenskt höstväder så en tunnare jacka kan behövas då. En regnjacka kan även behövas då det kan komma tyfoner och riktigt galet åskväder. En router är även nödvändig då det krävs för att ha bra wifi i CityU’s studentlägenheter, men går självklart att köpa för någon hundring i stan. Det finns även instruktioner för hur man aktiverar uttaget på rummet till sin router (man måste bland annat ange routerns mac-adress, om det inte står på routern får du pinga den).

Finns simkort att köpa som ger obegränsat internet men det kan vara lite klurigt att hitta så man får fråga sig fram. En svensk grenkontakt kan också vara bra att ta med och ha i rummet. De delade även ut en adapter till alla när man anlände. Packa inte för mycket då du kommer ha mer att ta med hem. Vissa skickade hem en väska med posten innan de flög.

Oroa er inte så mycket över problem med att komma in i landet, många fick visumet i sista minuten och vissa fick det inte alls. Jag fick det och processen var mycket smidig hela vägen. De som inte fick visum innan de åkte fick ta en dag och åka till Macao för att ordna detta på plats. För boendet finns en risk att ni blir nekade, här får ni vara lite iskalla då ni blir uppsatta på en reservlista och får kanske chansen senare. Vi blev accepterade den 4 juli! (En av oss hade redan lagt deposit på ett annat boende, CampusHK och bodde därmed en bit från stan och fick pendla. Fanns även andra som hyrde små rum för 4000-5000 kronor i månaden i centrala HK) och vissa som gick ihop och hyrde större lägenheter, kolla Facebook-grupper för CityU-studenter om ni behöver tips på boenden.

Socialt

Prata med grannarna och lär dig spela mahjong! Häng med gäng som går och äter hotpot eller dimsum för att pröva lokal mat och träffa nytt folk. Se till att vara med på introduktionsveckan då man träffar de vännerna man kommer hänga med resten av terminen redan de första dagarna och alla är i samma situation i början innan det blir grupperingar.

Nattliv & Mat/Dryck

Någon flaska starksprit/vin kan vara värt att köpa med från flygplatsen då det inte är så superbilligt eller bra utbud på det i Hong Kong även fast en vanlig flaska Absolut är billigare på 7-eleven än på Systembolaget.

Skräckhistorier om folk som blivit utkastade från landet och till och med dött på grund av alkohol är något som de tar upp första veckan. Dock ser man ständigt personer som däckat i Hong Kong centrum (ön) vid bargatorna men det är inget jag skulle rekommendera att man siktar på. Det värsta med nattlivet är att killar måste ha långbrallor för att komma in på klubbarna, detta är lite segt då det är 28 grader på kvällen och mycket hög luftfuktighet. Brudar får självklart ha kort-kort men de får ej ha flip-flop på nattklubbarna. Detta gäller ej vanliga barer men när man går ut bör man alltid ha chinos/jeans på sig för att undvika bli nekad i dörren.

Underground-event och klubbar finns vilket är bland det bästa jag gått på! Exempelvis jag med några på ett open air rave som kallades “SpaceStation”, med rymdtema på Lamma Island. Det var riktigt roligt om man gillar sånt, det anordnades av The Lamma Book Club. Även något evenemang vid ett sunkigt industriområde där någon gammal gubbe ledde in oss genom en lastkaj till en skakig hiss som ledde upp till en urläcker klubb med en grym DJ och underbar atmosfär med härligt folk. Fanns många evenemang och alltid något som hände.

Att förfesta och käka middag på Mr.Wong’s med obegränsad mat och dryck för 60 hkd/sek var populärt innan man tog tunnelbanan över till ön där alla klubbar och barer ligger. Rooftop (International Financial Centre 2 tower) förfest på HK island var även trevligt då det var många studenter och man kunde ta med sig egen alkohol bara några minuter från bargatorna med utsikt över sundet. På Ritz-Carlton (världens högsta bar på 118:e våningen i HK’s högsta hus) kunde man även åka upp och ta en drink med en mäktig utsikt över hela staden/landet. Andra hängde utanför 7-eleven för att dricka och snacka skit innan de gick in på klubbarna. Det var även ett privat evenemang där man skulle gå runt till olika 7-eleven, liknande ett pubcrawl innan klubben. Evenemangen som universitetet själv anordnade tyckte jag personligen inte var så lyckade även om många gick på dem.

Partybåtar gick lite då och då fram tills november, vissa var bättre än andra då vissa hade wakeboard och bjöd på öl men åker man med härligt folk så blir det bra oavsett och se till att använda solkräm!

Droger är olagligt och bör undvikas, de hade razzia mot triaden innan vi kom dit så det var väldigt sällsynt. Kan även hända att polisen går in på klubben och stoppar musiken, tänder lyset och kollar legitimation på alla, detta var dock inget jag stötte på men hörde det från andra.

Finns även karaokebarer där man hyr ett privat rum för att sjunga och dricka. Poängen är inte att sjunga fint utan att ha kul, detta är något locals tycker är väldigt roligt!

I Soho fanns det lite mer västerländska restauranger och barer men där hängde få studenter och priserna var aningen högre. Kan rekommendera Ho Lee Fook som hade mat i världsklass och antagligen de godaste jag käkat i HK samt cocktailbaren Quinary där de använde unik mixologi för att ta fram magiska drinkar.

Chan Kun Kee i Sha Tin hade god lokal mat (dim sum) och ligger lite utanför men kräver att du tar med någon som snackar kantonesiska annars får du fråga bordsgrannen.

Fanns även många “all you can eat & drink” restauranger för sushi, dim sum, hot pot och mer vilket var roligt med ett större gäng (bokning krävs på vissa).

På tunnelbanestationen Prince Edward fanns det fräsch och billig takeaway-sushi man kunde ta med hem om man inte vill äta något från matsalen vid studentboendet eller i skolan. Genki Sushi-kedjan hade bättre utbud och högre kvalitet men var lite dyrare. Där hade man en läsplatta vid borde som man beställde med så kommer ett litet tåg och levererar maten till bordet. Riktigt najs men blev lätt lite för många bitar då det var kul att beställa.

Tröttnar du på ris och nudlar finns det Subway vid Shek Kip Mei som ligger nära skolan/boendet (de har pasta, pizza, hamburgare med mera, men vanligt bröd går ej att få tag på). Här finns även Wellcome Supermarket som är lite billigare än det som ligger i shoppingcentret som är kopplat till universitetet. Finns även en marknad här för de som lagar egen mat hemma. Här ligger även postkontoret om du får något skickat till dig eller behöver skicka hem något (du får en lapp i brevlådan på boendet som hänvisar dig hit).

Se till att fråga vakterna vid studentboendet att skriva ner adressen på kinesiska så du kan visa taxichauffören var du bor då många av de ej talar engelska. Detta är viktigt då tunnelbanan slutar gå under natten. Taxi är relativt billigt men ibland försöker chaufförerna köra på ockerpriser utan taxameter då efterfrågan är så stor vissa nätter vid bargatorna men har du tålamod hittar du en till slut.

Undvik Amaronis New York – Italian restaurang i Festival Walk (shoppingcentret kopplat till skolan) första och enda gången jag blev magsjuk i HK var där.

Att festa i Kina (Shenzhen) var ganska speciellt då vi var de enda västerländska personerna där och blev erbjudna oändliga mängder med konjak av rika kineser som ville festa med oss. Vi åkte till Shenzhen med en kompis som snackade lite mandarin och kunde därmed ta oss fram och hitta saker. Detta skulle vara omöjligt annars då inte en kotte där snackar engelska.

Shopping

Sneakerstreet är exakt vad det låter som, en gata med endast skobutiker (fanns bra och billig sushi på denna gatan samt stånd där man kan köpa simkort). Denna gatan ligger parallellt med ladies market där du kan köpa saker billigt genom att pruta. De har även “AAA-Kopior” av klockor som Rolex, Hublot med mera, vilket de gömmer under disken då de troligen är olagliga att sälja. Vi lyckades pruta ner dessa till 800-1000 hkd/sek styck men går säkert att få ner till 500 om du är rutinerad förhandlare. Tänk dock på att dessa kopior kan vara olagliga att ta med in på vissa länder (som Italien) och man kan få grova böter för det. Min kompis köpte typ fem klockor för 900 styck och tog hem utan problem. Bakom stallen i marknaderna finns restauranger men man bör vara försiktig med att käka här då de inte uppfyller någon standard och man kan bli sjuk. Undvik även ormsoppa, det kan man bli riktigt sjuk av.

Fanns mycket klädesbutiker och outlets men det är inget jag var intresserad av. Elektronikmarknaden i Sham Shui Po var riktigt imponerande och man kunde hitta allt till ett vettigt pris (är det för billigt för att vara sant så är det en kopia). Men när du är i elektronikmarknaden i Sham Shui Po så borde du gå till Burgerman och käka wagyu-burgaren! Skulle du vilja köpa elektronik, till exempel mobiltelefon eller hörlurar så kan du kolla på price.com.hk (du kan byta till engelska i headern) för att jämföra priser.

Jag och en kompis gick även till William Cheng & Son i TST som en bra skräddare och köpte skräddarsydd kostym för cirka 8000. Min kompis har även köpt flera skjortor därefter som han fått hemskickat till Sverige, detta är möjligt då han har sparat våra mått och skickar det som en present för att undvika tull. Det finns självklart indier och andra som gör billigare skräddarsydda kostymer men kvaliteten och stilen är därefter.

Utflykter

Det finns många vandringsstigar i Hong Kongs underbara natur om du tar dig en halvtimme/timme ur staden. Tycker själv det är väldigt monotont att vara ute och vandra som gamlingar men utsikten är ofta värt det samt att det är kul att se lite natur och röra på sig. Exempelvis Sai Kung där man går via ett vattenfall där folk solar, badar och hoppar från klipporna. Men självklart bör man vara lite försiktig, dagen innan vi var där så hade någon skadat armen och fick bli hämtad med helikopter.

Dragons Back stigen ligger vid Shek O och tar ett par timmar om man går hela vägen. Något som var väldigt jobbigt om man är bakis och solen bränner. Finns dock en underbar strand där man kan sola och bada innan eller efter.

På onsdagar är det hästrace, detta är roligt att gå på även om du inte gillar hästar eller att betta (minimum 20 hkd/sek).

Då man inte alltid har tid eller ork att åka iväg till någon av stränderna som finns runtom Hong Kong så kan man gå och sola och bada på något utomhusbad i staden. Detta är otroligt härligt att göra innan/efter skolan då det lätt blir varmt som fan.

Att åka utomlands är också en möjlighet man har då man kan hitta billiga flyg och boenden i flera länder runt om Hong Kong. Vi åkte till Bali, Indonesien i en vecka för att åka motorcykel runt ön och surfa lite. Andra åkte till Taipei, Sydkorea, Thailand, Japan, Malaysia, Vietnam och allt möjligt. Här får man tänka lite på när man åker då vissa länder har regnsäsong samt att man inte skjuter upp det för länge så det påverkar plugget inför tentorna i december (vissa kurser har även tentor i mitten av terminen).

Det är en vecka i mitten av terminen då det inte är några föreläsningar som är optimal att åka iväg på. Andra missar föreläsningar och läser ikapp när de kommer tillbaka, självklart inte optimalt men är möjligt om du snackar med dina lärare innan du bokar så du inte missar något som är obligatoriskt.

Vi åkte även till Shenzhen, Kina, tre nätter. Det ligger cirka en timme med tåg från HK. Men räkna med 2-3 timmar då det tar tid att ta sig igenom och förbered dig med lite kinesiska yuan så du kan ta dig in till stan med tåg/buss och ta ut pengar (undvik svarttaxi som försöker ragga upp dig när du kommer in i Kina hörde att det kan vara farligt, vanlig taxi är riktigt billig och tågen är smidiga). Något annat att tänka på är att internet i Kina är begränsat därmed kan du inte använda Snap, IG, Facebook, Google, Appstore och allt annat man tar för givet. Detta går att lösa genom att skaffa en VPN innan man åker, men se till att någon har verifierat att den fungerar innan eller ladda ner flera stycken innan ni går över gränsen.

Vi åkte även med speedboat en timme till Macao (Asiens Las Vegas) för att spela lite poker på casinon de har där och se oss runt lite en kväll. Man behöver pass då det är ett annat land men det är enkelt att ta sig in om man har visum i Hong Kong.

Lycka till!

Ahja detta är endast en bråkdel av det som Hong Kong har att erbjuda, men allt jag kan säga är: ÅK! Att spendera en termin i Hong Kong var bland det roligaste och bästa jag gjort, önskar bara att jag tog vara på tiden mer och tog tillfället i början av terminen att hänga med på alla utflykter. Men samtidigt är det omöjligt att se och göra allt, speciellt när tiden bara flyger förbi då man läser intressanta kurser, är omringad av härliga personer som är i samma stadie av livet och har alla dessa möjligheter som Hong Kong erbjuder dagligen.

Frågor eller funderingar?

a15nikol@student.his.se
+46704719082

Hoppas ni har det minst lika bra, MVH
Niklas Ölund

Skapad: 2022-12-28

City University of Hong Kong

Niklas Ölund
Utbytesstudent HT2017

Mejla eller ring Niklas om du är nyfiken på att veta mer om hans tid i Hong Kong:

Partneruniversitet: Go Global!

Tillbaka till databasen med alla universitet.