Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Reseberättelse från Amanda Nilsson

Jag heter Amanda Nilsson och läser till Produktionsingenjör med inriktning automatisering. VT15 åkte jag till Hong Kong för en utlandstermin.

Förberedelser

Förberedelserna innan jag väl åkte iväg gick ändå smidigt och jag hade fått de kurser jag sökt och studentboende på campus.

På plats i Hong Kong

Väl på plats i Hong Kong och City University var jag cirka en vecka innan terminen drog igång på riktigt. CityU hade lite ordnade aktiviteter för alla utbytesstudenter den veckan men om man jämför med hur insparkar ser ut i Sverige var det mest informativt i form av luncher, rundvandringar och föreläsningar. Istället var det vi utbytesstudenter själva som fick se till att vi lärde känna varandra och vi hade jätteroligt tillsammans. Vi var runt 200 st utbytesstudenter där samtidigt från hela världen, men också många internationella studenter som läste hela sin utbildning på CityU så det fanns alltid många att umgås med!

Boende

Jag bodde tillsammans med en tjej från Sydkorea och vi delade vårt badrum tillsammans med ett rum till. Detta är den vanligaste typen av rum på CityU. I rummet finns varsin säng, garderob och skrivbord och mycket mer än så finns det inte plats för. Boendet var utan tvekan det som var den största och svåraste skillnaden att vänja sig vid jämfört med hemma. En 21 kvm studentlägenhet i Skövde att bo i själv insåg man var riktig lyx! Å andra sidan var det en väldigt nyttig erfarenhet att bo på det sättet, och det var dessutom väldigt billigt. Trots att boendet var långt ifrån lyx är det ändå det bästa alternativet; nära till skolan och alla man umgås med, extremt billigt (speciellt jämförelsevis med hyror i övrigt i Hong Kong), och ett fint område som inte är fullt lika överbefolkat som de mer centrala delarna.

Kurser

Innan jag åkte iväg hade jag blivit registrerad på 4 st kurser på skolan, i slutändan på grund av olika anledningar blev det dock så att jag endast läste 1 utav dem, de andra 3 bytte jag ut. Det kan nog vara bra att vara beredd på att det kan bli så att man får trixa lite med kurserna när man kommer fram.

Tyvärr var administrationen på skolan väldigt frustrerande varje gång något behövdes ändras eller ansökas om och de första veckorna var ett ständigt springande från kontor till kontor för allt från kurser till ID-kort och gymkort. När det väl kom till studerandet var det ganska stor skillnad på de olika kurserna, i vissa fick man väldigt stor hjälp av lärare medan i man i andra var tvungen att hjälpa sig själv vid problem.

Överlag tycker jag att det var lättare i Hong Kong och personligen la jag ner lite mindre tid på att plugga. En stor skillnad var att alla fyra kurser lästes samtidigt under hela terminen vilket gjorde att arbetsbördan antingen var i princip obefintlig eller så skulle allt in samtidigt. På de flesta kurser var det också obligatorisk närvaro vilket sedan räknades in i betyget. I det stora hela kan man säga att det inte var lika mycket ”eget ansvar” som det är i Sverige. Något som både har sina för- och nackdelar. Lärarna varierade mycket vad gäller engelskakunskaper men det var aldrig några större problem, det var mest att man var tvungen att vänja sig vid brytningen. I övrigt var skolan bra och hade ett campus med mycket aktiviteter. Det var alltid något på gång och för en väldigt billig peng kunde man skaffa gymkort på skolans gym och använda allt från pool till tennisbanor.

På fritiden

På fritiden försökte vi hinna med att se så mycket som möjligt av Hong Kong, det blev mycket vandringar runt om staden och vi var på de flesta turistattraktioner, solade och badade vid alla fina stränder och en hel del kvällar med andra utbytesstudenter på bargatorna. Det blev också en ganska många resor till andra länder i Asien vilket var väldigt roligt! En stor del av fritiden spenderades på mat, eftersom man inte lagade någon mat själv. I Hong Kong är det betydligt billigare att äta ute än att köpa råvaror och laga själv vilket gjorde att det kändes som att man ständigt var på jakt efter något ställe att äta på. Det är i och för sig inte speciellt svårt att hitta något ställe att äta på med alla 1000-tal restauranger, men att kunna laga sin egen mat var nog något av det man saknade mest.

Sammanfattning

Att åka på en utbytestermin är utan tvekan bland det roligaste jag har gjort! Att dessutom få göra det i Hong Kong som enligt mig är världens bästa stad med sina alla kontraster har varit fantastiskt! Jag har träffat så oerhört mycket fina och snälla människor under min termin och fått se och lära mig massvis med nya saker. Jag tror att man kommer ha väldigt mycket nytta av denna utlandstermin i framtiden, speciellt vad gäller den tekniska engelskan som man var tvungen att lära sig och bara det att man klarat av allt som kommer med att man flyttar till ett nytt land. I alla fall jag har också fått ett helt annat perspektiv på skolan i Sverige och hur bra vi har det här.

 

Skapad: 2023-01-03

City University of Hong Kong

Amanda Nilsson
Utbytesstudent VT2015

Partneruniversitet: Go Global!

Tillbaka till databasen med alla universitet.