Alla människors lika värde är en självklar och grundläggande förutsättning för både studenter och medarbetare vid Högskolan i Skövde. Alla ska bemötas och behandlas med respekt och värdighet. Högskolan i Skövde accepterar aldrig diskriminering, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling.
Hit kan du vända dig om du är utsatt
Du kan alltid vända dig till likavillkorstudent@his.se om du har utsatts för, eller uppmärksammat trakasserier eller diskriminering.
Vi utreder alla anmälningar
Det är viktigt att anmäla diskriminering. Som student på Högskolan i Skövde har du rätt att studera i en miljö fri från diskriminering och trakasserier och vi tar alla anmälningar på största allvar. Om du upplever eller ser något som inte känns okej, uppmanar vi dig att anmäla detta.
Vi förstår att det kan kännas svårt, men din röst är viktig. Genom att anmäla hjälper du oss att skapa en bättre och säkrare studiemiljö för alla.
Som utbildningsanordnare är vi enligt lag skyldiga att agera och utreda alla anmälningar om diskriminering. Vi finns här för att stödja dig genom processen och säkerställa att din anmälan hanteras professionellt och respektfullt.
I diskrimineringslagen förbjuds diskriminering på grund av:
kön
könsöverskridande identitet eller uttryck
etnisk tillhörighet
religion eller annan trosuppfattning
funktionsnedsättning
sexuell läggning
ålder
En förenklad beskrivning av diskriminering är när någon missgynnas eller kränks på grund av de sju diskrimineringsgrunderna. Det innebär att en person inte får samma rättigheter eller möjligheter bara på grund av vem de är.
Om missgynnande eller kränkning saknar samband med en diskrimineringsgrund är det inte diskriminering. Sexuella trakasserier är ett undantag som inte kräver samband med diskrimineringsgrund.
På Högskolan i Skövde arbetar vi med förebyggande åtgärder, dels på högskolegemensam nivå men också på institutions- och programnivå. Det handlar till exempel om våra riktlinjer, handlingsplaner och handläggningsordning, men vi arrangerar också föreläsningar för personal och studenter. På individnivå finns samordnare för lika villkor som ger stöd och råd till studenter i enskilda ärende.
Som högskola har vi ett ansvar att arbeta med aktiva åtgärder inom fem områden:
Antagning och rekrytering
Examinationer och bedömningar
Studiemiljö
Studier och föräldraskap
Undervisningsformer och organisering
Det arbetet sker i fyra olika steg:
Vi undersöker om det finns risker för diskriminering inom något av områdena
Vi analyserar orsakerna till de risker och hinder som upptäcks
Därefter genomför vi åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter
Till sist följer vi upp och utvärderar vårt arbete
I det vardagliga mötet har alla ett eget ansvar för att behandla varandra med respekt. Det är viktigt att alla känner sig välkomna och inkluderade.
Det är bra att fundera på hur du kan bidra till att alla känner sig inkluderade och hur du själv pratar till och om personer i din omgivning. Fråga dig hur jargongen och stämningen är bland kurskamraterna.
Är det så att det förekommer sexistiska eller rasistiska skämt, eller finns det aktiviteter som kan vara svåra för personer med funktionsnedsättning att delta i?