Teknisk bastermin – distans
Registrering
Innan programstarten måste du registrera dig för att behålla din studieplats. Det gör du här på Studentportalen mellan 2 och 13 januari. För att kunna registrera dig måste du aktivera ett användarkonto. Detta gör du på konto.his.se.
Vid förhinder
Om du inte har möjlighet att närvara vid programstarten är det mycket viktigt att du meddelar detta till programansvarig via e-post. Utöver detta måste du också registrera dig via Studentportalen senast 13 januari. Om du inte registrerar dig via Studentportalen mister du din programplats.
Programstart och introduktion
- Programstarten är måndagen den 20 januari 2025 kl 13:15-14:00 och sker digitalt via Zoom.
Använd Zoom-länk: https://his-se.zoom.us/j/62499458596?pwd=rfrjCKXKkLcnweKBG3LYhqmRArDn1p.1
Vi kommer att ta emot dig och övriga programstudenter vid den första programträffen. Då sker en närvarokontroll samt att du kommer få en del grundläggande information om ditt program, om Högskolan och annan nödvändig praktisk information kring dina studier.
Välkommen – digitalt eller på campus
Även du som distansstudent är naturligtvis hjärtligt välkommen att delta i introduktionen på plats på Högskolan om du vill! Måndagen den 20 januari från kl 09:30 ses vi i D105 (D-huset) för ett gemensamt välkomnande.
Det gemensamma välkomnandet kommer också att sändas på Zoom: https://his-se.zoom.us/j/64546573670
Du som är på plats på campus har möjlighet att, kl 10:15-12:00 i sal G109 (G-huset), vara med på programintroduktionen för de studenter som ska läsa teknisk bastermin på campus. Dagen fortsätter med campusvandring tillsammans med faddrar kl 13:15-15:00.
Studentkåren kommer också att ordna olika sociala aktiviteter under introduktionsveckan som du kan vara med på. Mer information om vad som händer under introduktionen hittar du i Introschemat för VT25.
Ditt nya program!
Information om programmet hittar du på programmets webbsida (his.se)
På hemsidan finner du bland annat länk till utbildningsplanen med mera. För att ta del av kursplaner för de specifika kurserna (innehåller bland annat litteraturlistor) så kan du söka på respektive kursnamn eller kurskod i kursplanesöken här på Studentportalen.
På programsidan har vi också sammanställt svar på de vanligaste frågorna, se "Vanliga frågor om basutbildning".
Kurslitteratur
Redan vecka 4 drar kursen Matematik 3 igång och för att du ska kunna vara med direkt rekommenderar vi dig att skaffa kurslitteraturen redan nu. Nedan ser du hela litteraturlistan på de böcker vi kommer att använda under hela året.
Matematik 3 (Kurskod MA010B)
- Alfredsson, L., Bodemyr, S. och Heikne, H. (2019). Matematik 5000+ Kurs 3c Basåret Lärobok. (1:a upplaga) Natur & Kultur Läromedel. ISBN 9789127457157
Fysik 1 (Kurskod FY010B)
- Alphonce, R. m fl (2016). Heureka! Fysik 1 och 2 basåret, övningsbok. (2:a upplaga) Stockholm: Natur Kultur. ISBN 9789127447110.
- Alphonce, R. m fl (2016). Heureka! Fysik 1 och 2
basåret, teoribok. (2:a upplaga) Stockholm: Natur & Kultur. ISBN 9789127447103 - Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi för gymnasieskolan, Per Uno Ekholm, Lars Fraenkel, Sven Hörbeck
Fysik 2 (Kurskod FY012B)
- Samma som Fysik 1 ovan
Kemi 1 (Kurskod KE007B)
- Gymnasiekemi 1, Liber (2012) Stig Andersson, Lennart Jörnland, Birgitta Rosén, Lars Rydén, Artur Sonesson. ISBN: 9789147085576
Framtiden
Vi hoppas att du kommer få ett spännande år och du kommer förmodligen se världen med andra ögon som utbildad naturvetare. Vi hoppas på att vi ses om ytterligare ett år fast då på någon av våra ingenjörsutbildningar.
Studiemedel?
Om du tänker ansöka om studiemedel hos CSN så ansök i så fall för hela basutbildningen på en gång. Detta gör att du undviker komplikationer som kan ske vid årsskiftet och övergången mellan terminerna. Ansök även i tid.
Frihet under ansvar
Högskolestudier innebär både stor frihet och stort ansvar. Schemat för den lärarledda undervisningen varierar ofta från kurs till kurs och vecka till vecka. Du förväntas planera och lägga upp dina studier, framförallt på icke lärarledd tid, så att den totala studietiden motsvarar ett heltidsarbete. Dina studier och studieresultat vilar mycket på ditt eget ansvar och vi på Högskolan gör vårt bästa för att erbjuda dig god undervisning och en trivsam studieatmosfär för att du ska kunna lyckas och trivas så bra som möjligt med dina studier.
Utanför studierna
Genom att planera din tid bra och förvalta ditt studieansvar så är vi övertygade om att du kommer att uppleva studierna som stimulerande och givande. Aktiviteter utanför högskolestudierna är också viktiga. Som student har du till exempel möjlighet att delta i olika typer av studentföreningar. Genom dessa kan du skapa värdefulla kontakter både för tiden vid Högskolan men också inför framtiden.
Kontakt
Har du frågor inför studiestarten, kontakta någon av oss programansvariga eller studievägledare.
Varmt välkommen!
Johanna Höög och Jenny Lennartsson, programansvariga
Skapad: 2024-12-12
Tips!
Svar på allmänna frågor kring att vara ny student på Högskolan i Skövde hittar du lättast på student.his.se/ny-student, där finns även en bra checklista för blivande studenter. När du hämtat ut ditt konto så kan du se schema och kursplaner på student.his.se, i kursplanerna kan du se eventuell litteratur som du behöver inskaffa.
Hitta rätt på campus
Osäker på var du ska gå vid programstarten? Hitta rätt med vår campuskarta över högskoleområdet!