Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

Naturvetenskapligt och tekniskt basår

Grattis till att blivit antagen till det Naturvetenskapliga och tekniska basåret! Förhoppningsvis är basåret det första steget till din framtida karriär. Vårt mål är att ge dig den kunskap du behöver för dina kommande studier och att förbereda dig på hur det är att studera på en högskola.

Registrering

Innan programstarten måste du registrera dig för att behålla din studieplats. Det gör du mellan 1 och 14 augusti. För att kunna registrera dig måste du aktivera ett användarkonto. Detta gör du på konto.his.se.

Vid förhinder

Om du inte har möjlighet att närvara vid programstarten är det mycket viktigt att du meddelar detta till programansvarig via e-post. Utöver detta måste du också registrera dig via Studentportalen senast 14 augusti. Om du inte registrerar dig via Studentportalen mister du din programplats.

Välkomstceremoni på campus

Måndagen den 28 augusti från kl 09:00 bjuds det på kaffe och du välkomnas av faddrar innan den gemensamma välkomstceremonin på campusområdet kl 09:30.

Programstart och introduktion

 • Programstarten är måndagen 28 augusti 2023, kl 10:15 till 12:00 i E105, i hus E.
 • Dagen fortsätter med campusvandring tillsammans med faddrar kl 13:15-15:00.

Vi kommer att ta emot dig och övriga programstudenter vid den första programträffen. Då sker en närvarokontroll samt att du kommer få en del grundläggande information om ditt program, om Högskolan och annan nödvändig praktisk information kring dina studier. På programstarten och under den första introduktionsveckan kommer du också att välkomnas till Högskolan av rektorn och annan personal som kommer finnas som stöd för dig under din studietid. Du kommer också få bekanta dig med de andra programstudenterna och dina programfaddrar.

Ditt nya program!

Mer information om programmet hittar du på programmets webbsida (his.se).

På hemsidan finner du bland annat länk till utbildningsplanen med mera. För att ta del av kursplaner för de specifika kurserna (innehåller bland annat litteraturlistor) så kan du söka på respektive kursnamn eller kurskod i kursplanesöken här på Studentportalen.

På programsidan har vi också sammanställ svar på de vanligaste frågorna, se "Vanliga frågor om basutbildning".

Kurslitteratur

Redan vecka 35 drar kurserna Biologi 1 och Matematik 3 igång och för att du ska kunna vara med direkt rekommenderar vi dig att skaffa kurslitteraturen till de kurserna redan nu. Efter dessa två första kurser fortsätter höstterminen med kursen Biologi 2. Nedan ser du en litteraturlista på de böcker vi kommer att använda under hela året.

Biologi 1 (Kurskod BV003B)

 • Biologi 1, Liber (2011) Janne Karlsson, Thomas Krigsman, Bengt-Olov Molander, Per-Olof Wickman, Gunnar Björndahl. ISBN: 9789147085231.

Biologi 2 (Kurskod BV004B)

 • Biologi 2, Liber (2012) Janne Karlsson, Thomas Krigsman, Bengt-Olov Molander, Per-Olof Wickman, Gunnar Björndahl. ISBN: 9789147085903.

Matematik 3 (Kurskod MA010B)

 • Alfredsson, L., Bodemyr, S. och Heikne, H. (2019). Matematik 5000+ Kurs 3c Basåret Lärobok. (1:a upplaga) Natur & Kultur Läromedel. ISBN 9789127457157

Fysik 1 (Kurskod FY010B)

 • Alphonce, R. m fl (2016). Heureka! Fysik 1 och 2 basåret, övningsbok. (2:a upplaga) Stockholm: Natur Kultur. ISBN 9789127447110.
 • Alphonce, R.. m fl (2016). Heureka! Fysik 1 och 2
  basåret, teoribok. (2:a upplaga) Stockholm: Natur & Kultur. ISBN 9789127447103.
 • Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi för gymnasieskolan,
  Per Uno Ekholm, Lars Fraenkel, Sven Hörbeck

Fysik 2 (Kurskod FY012B)

 • Samma som Fysik 1 ovan

Kemi 1 (Kurskod KE007B)

 • Gymnasiekemi 1, Liber (2012) Stig Andersson, Lennart Jörnland, Birgitta Rosén, Lars Rydén, Artur Sonesson. ISBN: 9789147085576

Kemi 2 (Kurskod KE008B)

 • Gymnasiekemi 2, Liber (2012) Artur Sonesson, Aina Tullberg, Lars Rydén, Ulf Ellervik, Ola Svahn. ISBN: 9789147107308

Framtiden

Vi hoppas att du kommer få ett spännande år och du kommer förmodligen se världen med andra ögon som utbildad naturvetare. Vi hoppas på att vi ses om ytterligare ett år fast då på någon av våra ingenjörsutbildningar eller biologiutbildningar.

Studiemedel?

Om du tänker ansöka om studiemedel hos CSN så ansök i så fall för hela basåret (två terminer) på en gång. Detta gör att du undviker komplikationer som kan ske vid årsskiftet och övergången mellan terminerna. Ansök även i tid.

Faddrar väntar på dig

Veckan före programstarten kommer du att få ett mejl från studenter på Högskolan, som kommer vara faddrar för dig under introduktionen. Faddrarna kommer informera dig om vart ni ska träffas första dagen, visa runt dig på Högskolan och finnas till hands för dig och hjälpa dig med praktiska frågor.

Studentkåren kommer också att ordna olika sociala aktiviteter under introduktionsveckan som du kan vara med på. Mer information om vad som händer under introduktionen hittar du i Introschemat för HT23.

Frihet under ansvar

Högskolestudier innebär både stor frihet och stort ansvar. Schemat för den lärarledda undervisningen varierar ofta från kurs till kurs och vecka till vecka. Du förväntas planera och lägga upp dina studier, framförallt på icke lärarledd tid, så att den totala studietiden motsvarar ett heltidsarbete. Dina studier och studieresultat vilar mycket på ditt eget ansvar och vi på Högskolan gör vårt bästa för att erbjuda dig god undervisning och en trivsam studieatmosfär för att du ska kunna lyckas och trivas så bra som möjligt med dina studier.

Utanför studierna

Genom att planera din tid bra och förvalta ditt studieansvar så är vi övertygade om att du kommer att uppleva studierna som stimulerande och givande. Aktiviteter utanför högskolestudierna är också viktiga. Som student har du till exempel möjlighet att delta i olika typer av studentföreningar. Genom dessa kan du skapa värdefulla kontakter både för tiden vid Högskolan men också inför framtiden.

Kontakt

Har du frågor inför studiestarten, kontakta någon av oss programansvariga eller studievägledare.

Varmt välkommen!
Johanna Höög och Henrik Thilander, programansvariga

Uppdaterad: 2023-06-26 15:06:51
Skapad: 2020-07-07

Tips!

Svar på allmänna frågor kring att vara ny student på Högskolan i Skövde hittar du lättast på student.his.se/ny-student, där finns även en bra checklista för blivande studenter. När du hämtat ut ditt konto så kan du se schema och kursplaner på student.his.se, i kursplanerna kan du se eventuell litteratur som du behöver inskaffa. 

Hitta rätt på campus

Osäker på var du ska gå vid programstarten? Hitta rätt med vår campuskarta över högskoleområdet!