Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)
 

Ekonomprogrammet

Grattis, du är antagen till Ekonomprogrammet, en treårig utbildning som ger dig en kandidatexamen (Bachelor Degree) i ekonomi som är i högsta grad internationellt gångbar.

Registrering

Innan programstarten måste du registrera dig för att behålla din studieplats. Det gör du via www.his.se/studentportalen mellan den 4 och 16 augusti. För att kunna registrera dig måste du aktivera ett användarkonto. Detta gör du på www.his.se/aktiverakonto

När du har registrerat dig på programmet ska du sedan registrera dig på de kurser som ingår i programmet. Se även checklistan för nya studenter.

Vid förhinder

Om du inte har möjlighet att närvara vid programstarten är det mycket viktigt att du meddelar detta till mig via e-post. Utöver detta måste du också registrera dig via Studentportalen senast 16 augusti. Om du inte registrerar dig via Studentportalen mister du din programplats.

Det är viktigt att du vid minsta förkylningssymptom stannar hemma och inte kommer till campus. Kan du inte närvara på introduktionen för att du är förkyld eller tillhör en riskgrupp, skicka ett mail till mig. Du kommer att få tillgång till motsvarande information på annat sätt.

Programstart och introduktion

Programstarten är fredagen den 28 augusti 2020, börjar kl 10:15 och slutar ca kl 15:00. Plats är sal D105 och en samlingsplats på campusområdet.

Eftersom det är många studenter som kommer börja detta program kommer ni delas i mindre grupper så att det går att hålla avstånd med anledning av Covid 19. Du kommer få information från din fadder via mejl ca en vecka innan programstarten, om vilken samlingsplats som gäller för din grupp. Om du inte hittar till samlingsplatsen går du till salen ovan.

Jag, som programansvarig, kommer att ta emot dig och övriga programstudenter vid den första programträffen. Då sker en närvarokontroll samt att du kommer få en del grundläggande information om ditt program, om Högskolan och annan nödvändig praktisk information kring dina studier. På programstarten och under den första introduktionsveckan kommer du också att välkomnas till Högskolan av rektorn och annan personal som kommer finnas som stöd för dig under din studietid. Du kommer också få bekanta dig med de andra programstudenterna och dina programfaddrar.

Din fadder väntar på dig

Veckan före programstarten kommer du att få ett mejl från en student på Högskolan, som kommer vara din fadder under introduktionen. Fadder kommer informera dig om vart ni ska träffas första dagen, visa runt dig på Högskolan och finnas till hands för dig och hjälpa dig med praktiska frågor. Studentkåren kommer också att ordna olika sociala aktiviteter under introduktionsveckan som du kan vara med på.

Erkänd och uppskattad utbildning

Ekonomprogrammet har under många decennier varit ett av de allra populäraste programmen vid svenska högskolor och universitet. Det finns flera skäl till detta. Det är först och främst en utbildning som är väl etablerad och känd bland allmänheten och arbetsgivare, som också gör dig kvalificerad för att kunna jobba både på svensk och internationell arbetsmarknad. Utbildningen ger dig också en bred bas inom ekonomi. Detta återspeglas i att före detta studenter från Högskolan i Skövde har varierande yrken, såsom redovisningsansvarig, personalchef, verkställande direktör, PR-ansvarig, revisor, produktutvecklare, controller, redovisningskonsult och marknadsföringsansvarig, i olika företag och organisationer. På programmets webbsida hittar du intervjuer med några av våra före detta studenter som nu är ute i arbetslivet.

Frihet under ansvar

Du kommer troligtvis märka att högskolestudier i mångt och mycket innebär både stor frihet och stort ansvar. Schemat för den lärarledda undervisningen varierar ofta från kurs till kurs och vecka till vecka. Du förväntas planera och lägga upp dina studier, framförallt på icke lärarledd tid, så att den totala studietiden motsvarar ett heltidsarbete. Dina studier och studieresultat vilar mycket på ditt eget ansvar och vi på högskolan gör vårt bästa för att erbjuda dig god undervisning och en trivsam studieatmosfär för att du ska kunna lyckas och trivas så bra som möjligt med dina studier.

Utanför studierna

Genom att planera din tid bra och förvalta ditt studieansvar så är vi övertygade om att du kommer att uppleva studierna som stimulerande och givande. Aktiviteter utanför högskolestudierna är också viktiga. Som student har du till exempel möjlighet att delta i olika typer av studentföreningar. Genom detta kan du skapa värdefulla kontakter både för tiden vid högskolan men också inför framtiden.

Covid 19 – information

Håll dig informerad om vad Högskolan gör för att minska risken för smittspridning och vad du kan göra för att bidra till en säker studiemiljö när du börjar studierna. Tänk på att:

  • Hålla avstånd i högskolans lokaler och på campus
  • Tvätta händerna
  • Stanna hemma om du är sjuk, och även vid lindriga symptom

Mer information

Mer information om utbildningen hittar du på programmets webbsida. Här finns bland annat utbildningsplanen och annan nyttig information som du behöver veta som ny student på Högskolan i Skövde. Information om dina kursplaner med litteraturlistor samt schema finner du i Studentportalen efter att du registrerat dig. Navet i all utbildning är vår lärplattform Canvas. På Canvas hittar du sidor för varje kurs du kommer att läsa och en programhemsida. Canvas når du via Studentportalen. Canvas finns även som app (student). Under rådande omständigheter kommer vi under hösten bedriva mycket undervisning digitalt. Vi rekommenderar att du redan nu laddar ner appen Zoom och även klienten zoom till din webbläsare. Se www.his.se/helpit för instruktioner för inloggning.

En av de första kurserna som du kommer läsa är Externredovisning I G1N. Tidigare års studenter har tryckt på hur viktigt det är att ha kurslitteraturen vid kursstart. Därför rekommenderar vi dig att införskaffa Den nya affärsredovisningen (huvudbok inklusive bilaga och övningsbok) i förväg. Aktuell upplaga är nr 21.

Mer information om programmet hittar du på programmets webbsida

På hemsidan finner du bland annat länk till utbildningsplanen m.m. För att ta del av kursplaner för de specifika kurserna (innehåller bl.a. litteraturlistor) så kan du söka på respektive kursnamn eller kurskod i kursplanesöken här på Studentportalen.

Har du frågor, kontakta mig eller studievägledare Ulrika Granlid.

Varmt välkommen!

Marie Lundgren, programansvarig

Skapad: 2020-07-07