Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)
 

Ansökan om reell kompetens/undantag

Möjligheten att ansöka om bedömning av reell kompetens är till för dig som helt eller delvis saknar formella meriter för att vara behörig till högskolan, men du har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att klara utbildningen.

Reell kompetens är den kompetens du tillgodogjort dig på annat sätt än genom det formella skolsystemet i Sverige eller utomlands. Det kan till exempel vara genom arbetslivserfarenhet, internutbildningar som anställd, odokumenterade studier, studiecirklar eller språkkunskaper som byggts upp utomlands.

Behörighet genom reell kompetens ger dig inte automatiskt en utbildningsplats, men det ger dig möjlighet att delta i urvalet.

Om du söker en populär utbildning bör du se över dina möjligheter att konkurrera om en plats med andra behöriga sökande.

Vi rekommenderar dig att göra högskoleprovet om du inte har ett meritvärde att konkurrera med genom gymnasiebetyg eller omdöme från folkhögskola.

Gör så här:

Du minskar risken att behöva komplettera eller få avslag genom att vara noggrann i din ansökan från början. 

Ansökan om reell kompetens/undantag ska vara inskickad senast sista anmälningsdag, 15 april för höstterminen respektive 15 oktober för vårterminen. För utbildningar i Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY) för höstterminen ska ansökan vara inskickad 15 mars.
Sent inkomna ansökningar behandlas i mån av tid.
Du kan hitta datum för sista anmälningsdag här.

Vad händer efter du ansökt?

När du har ansökt om bedömning av reell kompetens händer följande:

  1. Handläggare går igenom din ansökan, kompetensbeskrivning och alla de dokument du skickat in.

  2. Du kan komma att bli kontaktad för att komplettera din ansökan med utförligare beskrivningar av kunskaper och färdigheter eller dokument som styrker din beskrivning. Begäran om komplettering kan ske på olika sätt, via mail, telefon eller samtal med antagningshandläggare eller studie- och karriärvägledare.

  3. Med utgångspunkt från din ansökan med beskrivningar och dokumentation görs en bedömning av de kunskaper och färdigheter som redovisats, i förhållande till de förkunskapskrav som gäller för den utbildning du sökt.

  4. Du får ditt beslut i ditt antagningsbesked från Antagning.se.

Vi vill uppmärksamma dig på att beslutet gäller endast för behörighet till utbildningen. Bedömningen av reell kompetens/undantag för behörighet garanterar inte möjlighet till kandidat/magister examen.

Skapad: 2020-01-17

Kontakt

Studie- och karriärvägledare
Studentstöd
Antagningshandläggare
Antagning och examina