Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)
 

Teknisk basutbildning

Grattis till att blivit antagen till den Tekniska basutbildningen! Förhoppningsvis är utbildningen det första steget till din framtida karriär. Vårt mål är att ge dig den kunskap du behöver för dina kommande studier och att förbereda dig på hur det är att studera på en högskola.

Registrering

Innan programstarten måste du registrera dig för att behålla din studieplats. Det gör du via www.his.se/studentportalen mellan den 4 och 10 januari. För att kunna registrera dig måste du aktivera ett användarkonto. Detta gör du på www.his.se/aktiverakonto

Vid förhinder

Om du inte har möjlighet att närvara vid programstarten är det mycket viktigt att du meddelar detta till någon av oss programansvariga via e-post. Se adress längst ner på sidan. Utöver detta måste du också registrera dig via Studentportalen senast 10 januari. Om du inte registrerar dig via Studentportalen mister du din programplats.

Programstart och introduktion

Programstarten sker digitalt måndagen den 18 januari 2021, kl. 10:15 - 12:00.

Vi, som programansvariga, kommer att ta emot dig och övriga programstudenter vid den första programträffen. Då sker en närvarokontroll samt att du kommer få en del grundläggande information om ditt program, om Högskolan och annan nödvändig praktisk information kring dina studier. På programstarten och under den första introduktionsveckan kommer du också att välkomnas till Högskolan av rektorn och annan personal som kommer finnas som stöd för dig under din studietid. Du kommer också få bekanta dig med de andra programstudenterna och dina programfaddrar.

Din fadder väntar på dig
Veckan före programstarten kommer du att få ett mejl från en student på Högskolan, som kommer vara din fadder under introduktionen. Fadder kommer visa runt dig på Högskolan och finnas till hands för dig och hjälpa dig med praktiska frågor. Studentkåren kommer också att ordna olika sociala aktiviteter under introduktionsveckan som du kan vara med på.
Mer information om vad som händer under introduktionen hittar du här: https://student.his.se/ny-student/introduktion/

Frihet under ansvar

Du kommer troligtvis märka att högskolestudier i mångt och mycket innebär både stor frihet och stort ansvar. Schemat för den lärarledda undervisningen varierar ofta från kurs till kurs och vecka till vecka. Du förväntas planera och lägga upp dina studier, framförallt på icke lärarledd tid, så att den totala studietiden motsvarar ett heltidsarbete. Dina studier och studieresultat vilar mycket på ditt eget ansvar och vi på högskolan gör vårt bästa för att erbjuda dig god undervisning och en trivsam studieatmosfär för att du ska kunna lyckas och trivas så bra som möjligt med dina studier.

Utanför studierna

Genom att planera din tid bra och förvalta ditt studieansvar så är vi övertygade om att du kommer att uppleva studierna som stimulerande och givande. Aktiviteter utanför högskolestudierna är också viktiga. Som student har du till exempel möjlighet att delta i olika typer av studentföreningar. Genom detta kan du skapa värdefulla kontakter både för tiden vid högskolan men också inför framtiden.

Studiemedel

Om du tänker ansöka om studiemedel hos CSN så ansök i så fall för hela basutbildningen på en gång. Detta gör att du undviker komplikationer som kan ske vid årsskiftet och övergången mellan terminerna. Ansök även i tid.

Kurslitteratur

Redan v.3 drar kursen Förberedande Matematik igång och för att du ska kunna vara med direkt rekommenderar vi dig att skaffa kurslitteraturen till höstens kurser redan nu. Efter första kursen kommer vi att fortsätta med kurserna Matematik 3 samt Fysik 1.1. Nedan ser du en litteraturlista på de böcker vi kommer att använda oss av i vår.

Förberedande Matematik samt Matematik 3

Alfredsson, L., Bodemyr,S. och Heikne, H. (2019). Matematik 5000+ Kurs 3c Basåret Lärobok. (1:a upplaga) Natur & Kultur Läromedel. ISBN 9789127457157.

Fysik

Ergo Fysik 1, Liber (2011) Jan Pålsgård, Göran Kvist, Klas Nilson. ISBN: 9789147085538
Ergo Fysik 2, Liber (2012) Jan Pålsgård, Göran Kvist, Klas Nilson. ISBN: 9789147106721

Kemi

Gymnasiekemi 1, Liber (2012) Stig Andersson, Lennart Jörnland, Birgitta Rosén, Lars Rydén, Artur Sonesson. ISBN: 9789147085576.

Covid 19 – information

Håll dig informerad om vad Högskolan gör för att minska risken för smittspridning och vad du kan göra för att bidra till en säker studiemiljö när du börjar studierna. Tänk på att:

  • Hålla avstånd i högskolans lokaler och på campus
  • Tvätta händerna
  • Stanna hemma om du är sjuk, och även vid lindriga symptom

Har du frågor?

Har du frågor inför studiestarten, kontakta någon av oss programansvariga eller studievägledare Malin Westlund.

Varmt välkommen!
Jessica Tidblom och Henrik Thilander, programansvariga
 

Skapad: 2020-12-21