Något gick fel

Testa att ladda om sidan eller försök igen senare. Om problemet kvarstår, kontakta systemarenden@his.se

Hoppa till innehåll (Tryck Enter)

Notifikationer

 

”Att bli mentor är perfekt för dig som är en problemlösare”

På Högskolan i Skövde har studenter med funktionsvariation möjlighet att få hjälp av en studentmentor. Du som väljer att vara studentmentor får ett utvecklande uppdrag där du hjälper en annan student att strukturera och planera sina studier. Frida Johansson studerade Personal, organisation och ledarskap, och var studentmentor. Vi ställde några frågor till henne.

Varför valde du att bli studentmentor?

– Jag har ett stort intresse för utbildningsfrågor och människor. När chansen dök upp att bli mentor kändes det som en prefekt möjlighet för mig.

Vad har du fått göra som studentmentor?

– Jag hjälpte studenterna med planering och strukturering av sina studier. Möten sker i regel på veckovis basis, antingen fysiskt eller via Zoom. Tillsammans med studenterna har jag satt upp deadlines att arbeta mot i pågående kurser tills vi har nästa möte. Jag har agerat stöttepelare med syfte att bidra till att studenterna behåller eller ökar sin studiemotivation och uppnår sina personliga mål.

Vad har varit roligast och mest lärorikt för dig?

– Att få dela glädjen när studenterna uppnår sina mål! Även att få följa studenternas personliga utveckling. Att bli mentor är perfekt för dig som är en problemlösare och som gillar att arbeta med ett strategiskt fokus. Du får möjlighet att själv utvecklas samtidigt som du hjälper andra studenter.

Tjänar du några pengar på att vara mentor?

– Ja, det har jag gjort. Timlönen är 159 kr i timmen, inklusive semesterersättning. I regel beviljas vi att arbeta upp till åtta timmar i månaden per student. Jag tjänade i snitt 3 700 kronor i månaden efter skatt. Dock var jag mentor till tre studenter samt anteckningsstöd till studenter i min klass, vilket bidrog till att summan blev lite högre.

Har du några användbara tips för den som är intresserad av att bli mentor?

– Involvera din student i planeringen. Använd din kreativa sida och våga testa olika metoder tillsammans med din student.

Bli mentor nu

Just nu söker Högskolan fler studenter som vill bli mentorer. Läs mer om hur du kan få eller bli studentmentor

Skapad: 2021-04-13